МЗ проверява сигнал за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

МЗ проверява сигнал за фалшиви хоспитализации в "Пирогов"

Министерството на здравеопазването (МЗ) проверява сигнали за фалшиви хоспитализации в няколко болници, една от които е "Пирогов", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров в четвъртък.

Петров уточни, че обект на проверката в "Пирогов" са 900 хоспитализации през 2020 и 2021 г, които НЗОК проверява. Диагнозите са "чернодробна цироза" и "хронична бъбречна недостатъчност". Става въпрос за междинни резултати от проверката, които засягат пациенти, първоначално хоспитализирани с Covid-19. Попитан дали е възможно бъбречните и чернодробни усложнения при тези пациенти да се дължат на пост-Covid синдром, Петров коментира, че не е възможно случаите да са толкова много и "поне една трета от тези 900 случая със сигурност са фалшиви".

Проверяват се историите на заболяванията на 900 пациенти, които първо са лежали в "Пирогов" с коронавирус, а след около месец се водят хоспитализирани с бъбречни и чернодробни диагнози. Петров каза, че част от пациентите са съобщили в хода на проверката, че не са лежали повторно там.

Възможно е да става въпрос за нередности само в две от клиниките на болницата, но ако се установи, че злоупотреби са ставали под шапката на ръководството, МЗ ще го отстрани.

От "Пирогов" от своя страна коментираха, че са една от най-проверяваните болници и в момента там текат 6 различни проверки.

Директорът на болницата проф. Асен Балтов бе сред приближените до бившия премиер Бойко Борисов, поради което болницата се радваше на благосклонно отношение от страна на държавата и сериозни инвестиции. Балтов пък редовно бе канен на работни съвещания в Министерския съвет по здравни теми и бе сред пътниците в обиколките на Борисов с джипката из страната.

"Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблемни болници", каза по-рано Петров пред Нова телевизия.

Една от тях е Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ), която е в тежко финансово състояние. В бъдеще може да бъдат слети Хематологията и Онкологията, допълни още Петров. По-късно от СБАЛХЗ коментираха в отговор, че е завършила 2020 година с положителен финансов резултат от 147 000 лв. “Размерът на просрочените задължения на лечебното заведение бележи трайна тенденция към намаление като през 2020 г. те са били около 18 млн. лева, докато през 2016 г. – над 23 млн. лева“, обясниха от болницата. Освен това оттам отчетоха ръст на пациентите и извършените трансплантации през миналата година.

Казусът с Агенцията по вписванията

Петров коментира и отказа на Агенцията по вписванията да отрази предложените промени в ръководството на болница "Лозенец" и "Александровска". В сряда министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призова колегата си – министъра на правосъдието Янаки Стоилов да бъде направена проверка в Агенцията по вписванията, каквато по-късно бе назначена.

"Все още не сме получили отговор от правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с "Александровска" болница. В "Лозенец" има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от Софийски градски съд. По същия казус има жалба и от "Александровска" болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го агенцията", каза Петров.

Според него не е работа на Агенциятапо вписвнията да проверява основанияза отстраняването. "Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията по вписванията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно", каза заместник-министърътна образованието.

За незаконните трансплантациив болница "Лозенец"

Димитър Петров коментира и незаконните трансплантации в болница "Лозенец", които по думите му са продължили около година и половина.

"Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи", каза Петров.

"В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали", допълни той.

До момента от прокуратурата не са коментирали тези случаи. Единствено от болница "Лозенец" твърдят, че всички трансплантации са законни.

Споделяне

Още по темата

Още от България