МЗ пуска е-търга за лекарства и очаква до 20% намаление на цените

Ще бъдат класирани не първите двама, а първите петима дистрибутори, дали най-ниски цени

МЗ пуска е-търга за лекарства и очаква до 20% намаление на цените

Министерството на здравеопазването предвижда другата седмица да пусне отново електронния търг за лекарства, който беше обявен през декември миналата година от екипа на Петър Москов и почти веднага спрян заради жалба на фирма пред КЗК и последвало обжалване в съда.

Сега, след като жалбите са окончателно отхвърлени, а някои детайли по системата коригирани, министерството е готово да пусне отново платформата за електронна търговия с лекарства. Целта ѝ е да осигури по-прозрачни процедури и по-евтини лекарства за болниците.

Здравният министър Николай Петров заяви пред депутатите от парламентарната здравна комисия в четвъртък, че ведомството му очаква между 10% и 20% намаление на цените на медикаментите от е-търга.

“Единственото, което на този етап ще променим, е да се класират не двама участници, а петима участници“, заяви Петров, който очаква това да повиши конкуренцията.

Процедурата на е-търга следва Закона за обществените поръчки, но се провежда на специално създадената за целта електронна платформа, където дистрибуторите трябва да качат офертите си и чрез прозрачно “наддаване“ могат да променят цените си.

Към момента 145 лечебни заведения са подали заявка на медикаменти през системата, а обявените лекарствени позиции по международно непатентно наименование (INN) са 763.

В края на процедурата здравното министерство ще сключи договори с петимата дистрибутори, дали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки и на по-ниски.

Не е ясно дали разширяването на броя дистрибутори до петима няма да позволи на болниците отново да купуват лекарства на по-високи цени и съответно лечебните заведения да купуват едни и същи медикаменти с големи разлики в цените.

По данни на здравното министерство болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

В четвъртък Петров изнесе данни, според които някои болници купуват медикаменти на цени над тези от позитивния лекарствен списък, т.е. над пределните законови цени, от което нанесените щети на болниците варират между 90 000 и 600 000-700 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес