МЗ "пусна" инфосистема за Covid-19, която гражданите само захранват с данни, без да получават

МЗ "пусна" инфосистема за Covid-19,  която гражданите само захранват с данни, без да получават

Здравният министър Кирил Ананиев издаде късно в понеделник вечерта поредната си заповед, този път за въвеждането в експлоатация на Национална информационна система за борба с Covid-19. На хартия, системата, която е плод на доброволен труд на частни софтуерни фирми и държавната "Информационно обслужване", се състои от пет части: информационен уеб портал за граждани с актуална информация за епидемичната обстановка; мобилно приложение за граждани (ViruSafe), където могат да отразяват здравния си статус; регистър на поставените под карантина, софтуер за прогнозни анализи за развитие на заболеваемостта от Covid-19 и географски карти за визуализация на броя на карантинираните.

Само първите две опции – уеб порталът и мобилното приложение ще бъдат достъпни за граждани, гласи заповедта на Ананиев. Останалите функционалности ще бъдат достъпни само за компетентните институции за обмен на данни между тях. Не е ясно защо на гражданите не може да се даде достъп например до географски карти или поне до част от прогнозните анализи.

Засега гражданите само дават, без да получават

Въпреки че въвеждането в експлоатация на информационната система беше обявено в понеделник вечерта, реално към вторник до обяд гражданите могат да изтеглят само мобилното приложение. Те все още нямат достъп до информационния уеб портал, нито от МЗ могат да посочат адреса му.

Мобилното приложение ViruSafe пък събира само лични и здравни данни за гражданите, без да им предоставя никаква актуална информация освен отдавна публикувани и достъпни на сайта на МЗ общи данни и препоръки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – какво представлява вируса, откъде идва, как се предава, симптоми, начини за предпазване и др. Т.е. то е изцяло ориентирано към събиране на данни от потребителите и предоставянето им на властите без никаква обратна връзка и информация за гражданите.

Регистрацията в него става чрез въвеждане на телефонен номер, ЕГН или данни от лична карта, както и данни за локацията на потребителя. След което той може да попълва и актуализира по всяко време състоянието си според това дали има някой от следните симптоми: температура до 38 градуса; суха кашлица; трудност при дишане и недостиг на въздух; постоянна болка или напрежение в гърдите; посиняване на усстните или лицето; гадене, повръщане или диария; тежко и постоянно виене на свят или замаяност.

Нагласите спрямо новото приложение в обществото са противоречиви след печалния опит с теча на лични данни от НАП през лятото.

Невидимият софтуер, достъпен за институциите, работел

Съгласно заповедта на здравния министър до регистъра на поставените под карантина ще имат регионалните здравни инспекции (РЗИ), МВР, общопрактикуващите лекари, болниците и лабораториите.

До софтуара за прогнозни анализи и географските карти пък достъп ще имат само Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб (НОЩ). Достъпът на институциите е с квалифициран електронен подпис след предварителна регистрация.

От МЗ обясниха, че функционалностите, до които достъп имат институциите, вече работят.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?