МЗ рестартира търговете за електронната здравна система

МЗ рестартира търговете за електронната здравна система

Министерството на здравеопазването обяви в края на миналата година две обществени поръчки за изграждането националната здравна информационна система, а до края на януари се очаква да обяви наново и третия – последен търг. Проектът за електронно здравеопазване трябва да бъде приключен до края на 2019 година, в противен случай страната ни може да изгуби финансирането по оперативна програма “Добро управление“. Проектът е на стойност 12 млн. лева и включва няколко модула, сред които електронни рецепта и направление, електронно досие, електронни услуиг за гражданите и бизнеса, електронни регистри и др.

Обществените поръчки, които МЗ започна да обявява от лятото на миналата година година обаче са постоянно обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията, което спира изпълнението на проекта.

На 27 декември МЗ обяви поръчката за електроннитге рецепта и направление и надграждане на електронното досие, която е с прогнозна стойност 1.6 млн. лева без ДДС. Срокът за изпращане на оферти е 28 януари 2019 г., а отварянето им ще се проведе на следващия ден – 29 януари 2019 г.

Преди това в средата на декември МЗ пусна поръчка и за друга част от компонентите на електронната система, сред които подсистема за идентификация и автентикация за вход на потребители в системата и подсистема за събиране на информация от болниците. Тя е на стойност 1.9 млн. лева без ДДС.

До края на януари трябва да бъде подновен и спреният заради поредното обжалване търг за други три модула на системата - за изграждане на 35 електронни регистъра на стойност 1.19 млн. лв. без ДДС; за изграждането на подсистема за електронни административни услуги за гражданите и бизнеса на стойност 891 666 лева без ДДС и за изграждането на здравен портал на стойност 410 000 лева без ДДС.

В средата на декември миналата година КЗК отхвърли искането на една от фирмите за спиране на тази поръчка, но тя може да бъде подновена едва след като определението на КЗК влезе в сила. Здравният министър Кирил Ананиев тогава съобщи пред депутатите от парламентарната здравна комисия, че предвид възможността решението на КЗК да бъде обжалвано пред ВАС, най-късно поръчката може да бъде подновена в края на януари.  

Споделяне

Още по темата

Още от България