Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МЗ се отказа да пести от скъпите рецепти след обвинения в лобизъм

Въпросът не е в двата лева, а в преразпределянето на пазара от над 700 млн. лева, смятат в сектора

3 коментара
МЗ се отказа да пести от скъпите рецепти след обвинения в лобизъм

Здравните власти се отказват от спорната идея да премахнат таксата от 2 лева за обработката на рецептите за скъпите лекарства, което застрашаваше да затрудни снабдяването на пациентите с тях.

Текстът е премахнат от публикувания за обществено обсъждане проект на наредба, след като идеята скандализира сектора и се появиха съмнения за прокарването на лобистки интереси чрез нея. Оттеглянето на спорното предложение е станало след среща в Министерството на здравеопазването с представители на съсловната организация на фармацевтите и пациентски организации.

По-рано представители на аптечния бранш съзряха корпоративни интереси зад предложението на НЗОК да премахне таксата от 2 лева за обработката на рецептите за скъпите лекарства.

Целта на упражнението бе да се спестят 16 млн., които НЗОК да пренасочи за осигуряването на повече лекарства. Но това застрашаваше да наруши снабдяването с медикаменти на част от 600-те хиляди пациенти, които засяга.

Опит за преразпределяне на пазара

Макар че според всички мярката обслужва големите вериги, а от НЗОК дори признаха, че се ползват с подкрепата на конкретни вериги, до момента никой в бранша не изразява подкрепа за нея. А някои вериги открито се дистанцираха и противопоставиха на мярката. Срещу идеята за премахването на таксата се обявиха от съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз, Аптечната камара, както и веригата “Ремедиум“, чийто собственик Николай Костов е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Срещу предложението на касата се обяви и председателят на партия “Воля“ и собственик на една от най-големите вериги аптеки у нас – Веселин Марешки, но с уточнението “да не го мислим“, защото неговата верига, “ще оцелее, каквото и да се реши“. Той използва случая, за да продължи подетата от известно време линия на противопоставяне срещу скъпите военни сделки и призова премиерът Бойко Борисов да се намеси и да не допуска премахването на таксата, защото е недопустимо да се пестят 16 млн. лева от болните хора, когато се купуват скъпи самолети за милиарди левове.

Така до момента никой не признава съпричастност към спорната идея.

Според бранша обаче зад привидно дребния въпрос за икономията на 16 млн. лева всъщност прозират апетити за преразпределяне на пазара от 732 млн. лева, колкото е бюджетът на НЗОК за лекарства за домашно лечение догодина.

За какво са двата лева?

Отмяната на таксата от 2 лева би оставила аптеките без никакъв стимул да зареждат и продават скъпите лекарства, които са 100% платени от фонда. И това създава риск те да станат трудно достъпни за много хора в по-малките градове, където няма много на брой аптеки.

Върху тези лекарства аптеките нямат право да слагат надценка и ги продават на цените, на които ги получават от дистрибуторите. Същевременно зареждането на скъпите лекарства е огромна инвестиция, с която главоболията на аптеките не се изчерпват. Самият процес по съхранението, отпускането и отчитането на скъпите лекарства е тежък и тромав.

Без заплащане много по-малки аптеки могат да откажат да работят със скъпите лекарства за хепатит, ревматологични заболявания, диабет и др.

Големите вериги обслужват само една трета от населението

“В България има активни около 3600 аптеки, от които повече от 250 са болнични. Остават 3200, които реално обслужват населението. От тях малко над 2200 имат договор с НЗОК. От тях около 1500 отпускат скъпо струващите лекарства с протоколи. А от тези 1500 аптеки, работещи с протоколи, между 550 – 650 са част от големи вериги. Реално те са около една трета, но през тях минава повече от 65% от оборота“, коментира пред Mediapool председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

В същото време големите вериги покриват обслужването на едва около 30% от населението, т.е. останалите 70% могат да изпитат трудности при снабдяването си с лекарства.

“Те нямат разкрити обекти в малките населени места, в слабо достъпни райони и няма как тези хора да имат достъп до лекарства с протокол, ако малките вериги и аптеките на еднолични търговци бъдат лишени от тези два лева“, посочи Гетов.

Тези два лева не са стимул, не са печалба, това е стойност, която се плаща за дейността по снабдяване, съхраняване, отпускане, отчитане на скъпо струващите лекарства. И тя реално не е 2 лева, а е 1.67, защото останалото е ДДС“, каза той.

Според фармацевти подобна ситуация обслужва големите вериги, част от вертикални структури, притежаващи едновременно дистрибутори и аптеки, които биха могли да устоят и да монополизират пазара. След промяната потокът от пациенти и съответно допълнителни обороти ще бъдат пренасочени към тези, които са склонили да работят без такса, а ситуацията с трудния достъп до скъпи лекарства на места може да се използва като аргумент за либерализирането на пазара. Така под предлог, че не достигат аптеки и хората са потърпевши от това, може да се пристъпи към премахването на действащите ограничения за брой притежавани аптеки, да започнат да се узаконяват практики като мобилни аптеки и др.

Въпросът не е в двата лева, а в преразпределянето на пазара, смятат в бранша.

“В Латвия либерализираха пазара в началото на промените и преди пет години се усетиха, че две вериги им извиват ръцете, защото са собственици на всички аптеки. И като кажат, че искат да сложат 50% надценка и държавата се противопостави, те казват: тогава спираме да работим. Двеста пъти е по-лесно да управляваш 3000 независими субекта, които помежду си не могат да седнат на една маса, отколкото три големи структури, които са в позиция да извиват ръце“, коментира Гетов.

Марешки: Против сме, но нашата верига ще оцелее, не ни мислете

Потърсен за коментар неговата верига давала ли е съгласие пред НЗОК да работи без такса, лидерът на “Воля“ Веселин Марешки първо обясни, че официалната му позиция като политик е, че пари за самолети не трябва да се дават, докато НЗОК се чуди откъде да намери 16 млн. лева за лекарства.

На въпрос трябва ли да получават аптеките такса за обработка на протоколите, той отговори с въпрос: “На лекарите трябва ли да ми се плаща, когато оперират? На вас трябва ли да ви се плаща, когато пишете материали?“.

Попитан давала ли е все пак веригата му съгласие пред НЗОК да работи без такса, Марешки заяви пред Mediapool, че “няма представа“, но “нас обикновено не ни питат“. След което уточни, че неговата верига ще оцелее винаги, каквото и да се реши.

“Нашата верига ще оцелее винаги, нашата верига не я мислете. Нямам представа дали сме давали съгласие. Нас обикновено не ни питат за тези неща, ние винаги сме потърпевши от всичко. Така че едва ли някой се е допитал до нас. Обикновено срещу нас правят закони“, каза той.

Огромна разправия “за без пари“

Срещу идеята се обяви и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки и притежател на веригата “Ремедиум“ Николай Костов, който иначе е за по-либерален пазар и често е в противоречие с Фармацевтичния съюз.

“Няма по-логично и по-принципно нещо от това, когато работиш нещо, да ти се заплаща. Ние винаги сме твърдели, че тези 2 лева са абсолютно недостатъчно заплащане“, заяви Костов.

По думите му обработката на протоколите е около 60% от цялата работа по линия на НЗОК, т.е. не става въпрос за някаква дребна работа, за която аптеките да си затворят очите и да приемат да извършват безплатно.

“Всяка аптека, дори не много голяма, инвестира стотици хиляди левове, защото става въпрос за много скъпи лекарства. Само една рецепта за една опаковка може да е от порядъка на 20 000 лева, какъвто пример има с лекарства за Хепатит С. Първо аптеката инвестира пари, за да зареди, държи ги на склад, има много административна работа по отпускането им, отчитането им, после от НЗОК те проверяват, глобяват те и всичкото това за без пари“, обясни Костов.

Кои са веригите на пазара?

Секторен анализ КЗК от края на декември 2016 година установи, че половината лекарства по здравна каса се отпускат от четири вериги аптеки, а броят на аптеките, които са част от вериги, е нараснал повече от два пъти за шест години. Въпреки, че констатира проблем с хоризонталната и вертикална интеграция на пазара, общото заключение на КЗК е, че няма проблем с конкуренцията.

По-големите вериги аптеки на пазара са ”Ремедиум“, “Марешки“,"SOpharmacy“, "Subra “, ”Феникс“, "Санита“, "Ес Си Ес“, "Сейба“ "ФармаСтор”, ”Медея“, като КЗК не дава информация за пазарния дял на отделните играчи.

Четири от веригите имат вертикална интеграция с търговец на едро, като единствено веригата SOpharmacy, свързана със ”Софарма”, е интегрирана по цялата вертикала, освен с търговец на едро и с производител. Другите три вериги, свързани и с дистрибутор, са “Марешки“-“Фармнет“; “Медея“-“Медея-Фармако“ и “Феникс-“Ремеди Трейдинг“. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. tibia
  #3

  Не е за двата лева, а преразпределяне на пазар за 700 милиона, пише в подзаглавието и аз ну вярвам. Но за да има лобизъм и преразпределяне, значи е имало лобизъм и разпределяне. Та, кой досега ги разпределяше тези 700 милиона и кой му ги даде и кога?

 2. Територия на Мики Маус
  #2

  Ако нямаше лобизъм, нямаше да има демокрация! Нито мирен преход. Безплатен обяд няма! Сега има лобизъм, но има толкова свободи-гейпаради, мейпаради, офшорки, свобода на придвижване, право на участие в хазарт, проституция търговия и всевъзможен бизнес. КОЙ ти го даваше това преди? Нека свободата продължи,нека има и лобизъм :Grrrr

 3. Phoenix
  #1

  Ако това беше се случило в Гърция например,досега тези които са имали наглостта на лобират с тази поправка щяха да бъдат окъпани в коктейли "молотов" и нямаше и на ум да им дойде повече да се занимават с управление

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.