МЗ ще има специална дирекция за правата на пациентите

МЗ ще има специална дирекция за правата на пациентите

Към Министерството на здравеопазването да бъде създадена дирекция за правата на пациентите. Това обсъдиха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на пациентски организации във вторник. На срещата присъстваха представители на Националната пациентска организация, пациентска организация "Заедно с теб", Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Националния алианс на хората с редки болести, сдружение "Ретина България", Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Българската асоциация за закрила на пациентите, асоциация "Диабет", Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония", Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

До дни на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикуван за обществено обсъждане проект на устройствен правилник на институцията.

По думите на д-р Кацаров дирекцията ще бъде ангажирана с това да предлага, провежда и анализира политиките по отношение правата на пациентите. На структурата ще се разчита и за експертна работа по нормативната и поднормативната уредба, касаеща сектор "Здравеопазване". От пациентските организации предложиха бъдещата дирекция да се занимава и с медиация при възникнали спорове между засегнатите страни в сектора. В рамките на срещата акцент беше поставен и върху темата за навременната обратна връзка по постъпили в министерството пациентски сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?