МЗ спира избора на екип от болничната врата, но узаконява друго доплащане

МЗ спира избора на екип от болничната врата, но узаконява друго доплащане

Изборът на екип да се допуска, чак след като пациентът вече е приет в болницата и му е назначен лекуващ лекар, а не непосредствено при самия прием. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в наредба. Идеята е пациентът да се отказва от служебно назначените му лекар или екип и да си избира нови, само ако изрично желае това.

За целта в заявлението за избор на лекар или екип се въвежда нова рубрика, която ще се попълва от лечебното заведение и в нея ще се вписва лекуващият лекар или екип, определен при хоспитализацията на пациента. Според министерството така се предотвратява възможността пациентите да бъдат принуждавани да извършват задължително избор на лекар или екип при приема в болницата.

И сега пациентите не са длъжни да правят такъв избор и, ако откажат, се поемат от лекарите и сестрите, които са на смяна. Някои пациенти обаче се оплакват, че са били принуждавани да избират между медици, които изобщо не познават, а други правят избор на екип от страх, че няма да им се обърне достатъчно внимание по време на престоя им в болницата. И след промяната опасенията на пациентите от небрежно отношение, ако не си платят, най-вероятно ще останат. Най-често избор на екип сега се прави при раждане, тъй като жените предпочитат да родят при лекар, който е следил бременността им.

Сега таванът за избора на екип е 900 лева.

С промените в наредбата се разписват по-детайлно допълнителните услуги, за които пациентите плащат в болниците, тъй като анализ на министерството показал, че в някои случаи болниците включват в ценоразписите си недопустими за заплащане “допълнителни услуги“.

Така например в промените е изрично разписано, че не се допуска заплащане за придружаване на болни деца в лечебните заведения. В кръга на възможните услуги, за които се заплаща, е включено придружаването на болен над 18 години, но само при условие, че за придружителя е осигурено легло.

С промените министерството обаче легитимира друга спорна практика, при която освен за избор на екип на пациенти се налага да плащат и за “консултативен преглед от лекар“ във връзка с предстоящото им болнично лечение. Такава практика беше засечена в болница “Света Екатерина“, където освен 900 лева за избор на екип на пациент му се налага да плати и 700 лева за консултативен преглед при директора на болницата Генчо Начев, докато е приет за лечение по клинична пътека, заплащана от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предаването “Открито“ по БНТ разкри в началото на април парадоксът, че в друга болница - “Свети Иван Рилски“ тази практика е обявена за нарушение, лечебното заведение е глобено и задължено да премахне тази услуга, а в “Света Екатерина“ проверката не открива нередност.

Тогава директори на големи столични болници осъдиха тази практика и до един увериха, че тя не се прилага никъде другаде. Странното в нея е, че пациентът вече е насочен от лекар за прием в болница, лечението му се покрива от клиничната пътека, той доплаща за избор на екип и въпреки това се налага да плати и за “консултативен преглед“.

Сега министерството узаконява тази практика, но посочва, че консултативният преглед трябва да е преди приемът на пациента в болницата. Не е ясно обаче защо министерството прибягва до промяна в наредбата, след като при проверката в “Света Екатерина“ не е открило закононарушение.

Цената за консултацията ще се определя от лечебното заведение, като се допуска възможност тя да е различна според заеманата длъжност на лекаря, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен.

Споделяне

Още по темата

Още от България