МЗ успокои, че пациенти с ХИВ няма да останат без лекарства

МЗ успокои, че пациенти с ХИВ няма да останат без лекарства

Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, няма да останат без лекарства. Това увериха от Министерството на здравеопазването (МЗ) в сряда, след като преди два дни пациентски организации сигнализираха, че процедура по обжалване на търг за лекарства в Комисията за защита на конкуренцията, може да остави 700 пациенти с ХИВ без медикаменти.

От министерството обясниха, че жалбите засягат само 4 от общо 32 обособени позиции.

"По позициите, за които има избрани изпълнители, министерството приключва процедурите по сключването на договори с класираните на първо място участници. По сключените договори, заявките са връчени от МЗ на търговците на едро и лекарствата се доставят в съответните лечебни заведения. За недоговорените позиции МЗ обявява открита ускорена процедура", казаха от ведомството.

"До сключването на договорите по останалите позиции министерството на здравеопазването е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии. За целта е създадена организация за вътрешни преразпределения на налични в лечебните заведения количества лекарствени продукти, преразпределения на количества от наличен резерв към МЗ, както и взаимодействие с търговци на едро и притежатели на разрешението за употреба", заявиха от МЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България