МЗ уволни Пилософ за кашата с нуждаещото се от трансплантация дете

Пускат малкия Байрям в чужбина "заради обществената реакция", въпреки че не се нуждаел от спешна трансплантация

Владимир Пилософ, сн: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обвини за кашата с нуждаещото се от трансплантация на бъбрек деветгодишно дете Байрям Али директора на фонда за лечение на деца Владимир Пилософ, заради което той ще бъде освободен от поста, считано от 6 март. Министерството все още не обявява кой ще го наследи, тъй като търсенето на приемник продължава.

Детето трябваше да замине в началото на седмицата за трансплантация в германска клиника, след като е било одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през ноември миналата година. Това обаче не се случи, тъй като Министерството на здравеопазването отказа да издаде формуляра S2, гарантиращ пред чуждата болница, че българската държава поема лечението. Министерството отказа да пусне детето с мотива, че то е било одобрено от фонда без наличието на поне две становища на външни експерти по профила на заболяването - в случая специалисти по бъбречна трансплантация (уролог и трансплантолог), както и от националния консултант по трансплантология. Това обаче се оспорва от членове на обществения съвет, според които има поне две становища, тъй като случаят на Байрям не е нов.

Въпреки че първоначално МЗ твърдеше, че детето може да бъде трансплантирано тук, позовавайки се на становища на трансплантолозите проф. Любомир Спасов от болница "Лозенец" и проф. Петър Панчев от Александровска болница, преди ден медицински консилиум взе решение все пак да пусне Байрям в Германия. Сега здравният министър Илко Семерджиев ще издаде формуляра S2, за да може детето да замине в германската клиника, но все още не е обявена дата кога ще се случи това.

Детето можело да се лекува тук, но "заради обществената реакция" го пускат

От здравното министерство обаче твърдят, че това решение е взето не защото детето не може да бъде лекувано тук, а "заради създаденото напрежение около здравословното му състояние".

"Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно реши, че операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница "Лозенец", но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина", съобщиха от министерството.

До момента министерството не е защитило това твърдение с никаква официална статистика за броя на извършените бъбречни трансплантации на деца и тяхната успеваемост.

В същото време данни на Изпълнителната агенция по трансплантациите показват, че след спирането на програмата по детска бъбречна трансплантация в "Пирогов" с френски специалисти, за последните пет години има извършена една единствена такава трансплантация.

За невъзможността детето да бъде лекувано у нас многократно вече са се произнасяли специалисти от болниците "Пирогов", "Александровска" и специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митов" ЕАД, като единствено директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов е на мнение, че това може да стане у нас.

Според консилиума детето не било спешен случай

Противно на твърденията на личната лекарка и медиците от старозагорската болница, където Байрям всеки ден ходи за хемодиализа, че общото му състояние се влошава, има високо кръвно, което не се овладява с медикаменти, и макар да е на 9 години, развитието му е на четиригодишно дете, свиканият от МЗ консилиум твърди, че "детето е в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък".

Министерството на здравеопазването използва случая да призове всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност поради здравословното си състояние.

"Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, коментира директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов пред бТВ. По думите му високото кръвно на детето се дължи на неспазване на нужния режим, а именно, че детето пиело вода след хемодиализа.

"Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, каза още Спасов.

Той твърди, че може да извърши трансплантацията и се гордее, че това може да се случи тук, но без да даде пример на базата на какъв опит го твърди. В болница "Лозенец" по принцип се правени чернодробни трансплантации на деца, като по думите на Спасов общата успеваемост за деца и възрастни е 70%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?