МЗ временно спря обществени поръчки на държавни болници

Д-р Димитър Петров

Министерството на здравеопазването временно спря действията на държавните болници по обществени поръчки, финансирани със средства за капиталови разходи от бюджета на ведомството. Става въпрос за проекти на болници за около 25 млн. лв., които все още не са стигнали до изпълнение. Това съобщи зам.- министърът на здравеопазването Димитър Петров пред бТВ.

Петров съобщи и за разпоредена проверка за харчовете на предходните ръководства на министерството в пандемията - купуване на респиратори, предпазни средства и лекарства.

"За голяма част от тях няма проведени никакви процедури, т.е. спускани са директни договори с изпълнители по незнайно какви оферти, не са сформирани работни групи", обясни Петров.

Проверява се разходването на пари през 2020 г., твърди зам.-министърът на здравеопазването. По думите му въпросителни възникват основно около харчове в първите месеци на пандемията, когато здравен министър бе Кирил Ананиев.

"Всички оферти са идвали при един зам.-министър и той по негово усмотрение е внасял докладни записки , които са отивали в Министерски съвет с предложение за директни договори с определени фирми, следва и решение на Министерски съвет. Става въпрос за Жени Начева", допълни Петров.

Пред бТВ Начева обясни, че ще коментира след като проверката приключи и се запознае с доказателствата и изводите от нея. От ГЕРБ също заявиха, че Ананиев ще коментира, когато се появят ясни доказателства за твърденията на Петров. Докладът от проверката се очаква да е готов след около 10 дни.

В същото време служебният здравен министър временно блокира действия по проекти на болници за 25 млн. лева. Сред тях попада проект на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

"Имаме проект, който касае доставка на операционни маси, операционни лампи, по който все още не сме приключили с избран изпълнител", обясни гл. юрисконсулт на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив Тенчо Василев.

Проверява се и целесъобразността на проектите. Засега за два от тях министерството посочва, че не намира такава, а именно изграждане на инфекциозна клиника в УМБАЛ "Александровска" и ремонт на помещение за циклотрон в УМБАЛ "Иван Рилски".

От УМБАЛ "Александровска" обясниха, че искат да изградят инфекциозна клиника. Твърдят, че имат всички разрешителни от институциите, включително подсигурени средства от министерството.

От УМБАЛ "Иван Рилски" отказаха да коментират. След около седмица се очаква да бъдат разблокирани действията по проектите с изключение на тези, които министерството намира за нецелесъобразни.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?