МЗ все пак планира да разшири списъка с лекарства, продавани през машини

Министерството на здравеопазването все пак планира да разшири списъка на лекарствата без рецепта, които могат да се продават през вендинг машини, става ясно от становището на ведомството по оттегления от правителството проект, предоставено на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

"Министерството на здравеопазването отчита, че списъкът не е актуализиран от създаването му през 2008 г. Поради това предприехме нормативни изменения, целящи актуализиране на списъка като в него ще се включат допълнителни групи с лекарствени продукти, които също ще се отпускат без лекарско предписание. Предстои проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 28 от 2008 г. да бъде публикуван за обществено обсъждане", се казва в становището на МЗ до Министерството на икономиката, което придвижи проекта на "Пос Фарма" през Министерския съвет.

Проектът на промени в Наредба № 28 обаче все още не е качен от МЗ за обществено обсъждане и публикуването им предстои. Новият списък ще продължава да включва само лекарства без лекарско предписание.

Списъкът на лекарствата, които в момента могат да се продават през машини включва медикаменти срещу температура, болки, антисептици, витамини: 

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?