МЗ започва да плаща скъпи медицински изделия, но само на 4 болници

МЗ започва да плаща скъпи медицински изделия, но само на 4 болници

Министерството на здравеопазването ще плаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Това ще става по специална методика, разписана във вторник от здравния министър Петър Москов, съобщиха от ведомството.

Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация.

На тези критерии в момента отговарят 4 лечебни заведения в страната, с които министерството ще сключи договор. Това са университетската болница “Св. Анна“, “Пирогов“, университетската болница “Св. Георги“ в Пловдив и университетската болница “Св. Марина“ във Варна.

Очакваните резултати от приложението на методиката са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия (койлове) за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации.

В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 000 лева. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 20 – 30 хил. лв., които до момента трябваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това ще се поема от министерството по определен в методиката ред.

Споделяне

Още по темата

Още от България