МЗ заръча на общините да организират ваксинация на населението

МЗ заръча на общините да организират ваксинация на населението

Общините в страната да създадат нужната организация за ваксиниране на населението срещу коронавирус във всички населени места у нас. За това призова министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в писмо до областните управители, Националното сдружение на общините в България и Сдружението на кметовете на кметства. За целта е нужно да бъдат проведени срещи, на които да се вземат решения как ваксинационният процес на местно ниво да бъде ускорен.

Министър Кацаров посочва още, че с оглед важността на процеса от голямо значение е в срещите да участват общопрактикуващите лекари, които осъществяват дейност на територията на населените места, както и служители от регионалните здравни инспекции. Това гарантира създаването на подходяща организация и логистика за осигуряване на места за ваксиниране и достатъчен брой ваксини.

Писмото на министър Стойчо Кацаров е във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната, съобщават от здравното министерство.

България остава страната с най-ниско ваксинационно покритие в ЕС. Със завършена ваксинация у нас са едва 17.9% от пълнолетните българи спрямо 60.7% в ЕС. А с поне една доза са 19.8% при 72.5% средно в ЕС.

Споделяне

Още от Коронавирус