МЗХ даде на прокурор незаконни ски съоръжения в Пампорово

Редица нарушения при изграждането на ски съоръжение от дружеството "Пампорово" в едноименния планински курорт е открила Изпълнителната агенция по горите и е сезирала за случаите Районната прокуратура Смолян, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в понеделник.

Проверките са установили, че новата въжена линия върху съществуващо трасе на ски влек "Помагалски” и построена в нарушение на разпоредбите на Закона за горите. Същото се отнася и за цялата ски писта "Европейска” – от връх "Снежанка” до местността "Двата моста”, както и на съоръжение за изкуствен сняг, част от което попада в държавна горска територия.

Констатирано е още, че е маркирана и проведена сеч, различна от предвидената в горскостопанския план и разрешена с издадените позволителни. Незаконно са ползвани горски територии, като е осъществено изкореняване на пънове, изкопно-насипни дейности и подравняване на терена, с което са разширени ски-пистите и е променено предназначението им.

Освен в прокуратурата, нарушения са пратени и в Регионалната дирекция за национален контрол в Смолян, а разрешителните за сеч и дейността в съответните горски територии са прекратени.

Предприети са действия по образуване на административно-наказателни производства на всички лица, отговорни за извършване на нарушенията, посочват от агроведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?