МЗХ не реагира на съмнения за конфликт на интереси с европари

Майката на шефа на кабинета на земеделския министър оценява селската програма по договор за 240 хил. лева

МЗХ не реагира на съмнения за конфликт на интереси с европари

Разкритието, че майката на началника на кабинета на земеделския министър е оценител на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), определено ще задълбочи проблемите на България с Европейската комисия (ЕК). Това коментираха източници от правителството пред Mediapool, докато от Министерството на земеделието твърдят обратното, защото са на мнение, че проблем няма.

Майката на началника на кабинета на земеделския министър Кънчо Кънчев оценява изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) срещу 240 000 лв. с ДДС, съобщи www.komentator.bg.

Въпреки че според юристи това е явен конфликт на интереси, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) смята, че в случая няма такъв. Причината е, че Кънчев няма правомощия по отношение на ПРСР. Това става ясно от отговора на ведомството на министър Димитър Греков до Mediapool. В отговора са изброени текстове от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Единственото конкретно изречение, което се отнася за Кънчо Кънчев е: "Предвид функциите и правомощията Началникът на кабинета не е задължен да впише в декларацията, че има частен интерес към дейността на свързани с него лица по линия на ПРСР".

Кънчо Кънчев ще остане началник на кабинета на министър Греков. Майка му пък ще продължи да изпълнява договора си по ПРСР, става ясно още от отговора на земеделското министерство.

На 02.11.2011 г. след проведена обществена поръчка министър Мирослав Найденов възлага изработването на текуща оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони за 2011 год., 2012 год. и 2013 год., на Крайна Цанкова Кирилова, управител на "Кавангард“ЕООД – част от консорциум "Агри Консулт“. ("АТЦ Консълтанс ГмбХ" и "Кавангард" ЕООД).

Един от положените подписи под договора е на Кънчо Кънчев, син на Крайна Кирилова, който е и овластен пълномощник на Валтер Черни, един от собствениците на "Агри Консулт“.

Договорът се финансира с 200 000 лв. без ДДС от техническата помощ на ПРСР.

След идването на правителството на Пламен Орешарски на власт новият земеделски министър Димитър Греков назначава Кънчо Кънчев за шеф на политическия си кабинет. Според юристи още с встъпването си в длъжност началникът на кабинета на министъра, като политическо лице, е трябвало да декларира наличието или отсъствието на конфликт на интереси.

След скандала около договорите с "шеметно забогателите" пиарки на бившия агроминистър Мирослав Найденов и откровенията на самия Найденов и бившия премиер Бойко Борисов, изтекли подслушан техен разговор през април, за начина, по който са раздавани европарите за медии, случаят с шефа на кабинета на Греков е прелял чашата на търпението в Брюксел.

На извънредна пресконференция министър Греков съобщи миналата седмица, че ЕК е изискала информация за всички проекти по "техническа помощ". Тогава обаче той увери, че притесненията на Брюксел са свързани само с практики на предишното управление, като въпросния договор с пиарките на Найденов.

На 29 ноември, в отговор на въпрос на Mediapool, от МЗХ отговориха, че няма запитване от ЕК относно казуса с Кънчо Кънчев и майка му.

Правителствени източници обаче коментираха неофициално пред Mediapool, че в Брюксел са изключително недоволни от бавната комуникация и реакция на българските власти. ЕК чака и отговор за предприетите мерки по отношение на договорите с пиарките от март 2013 г., но министърът на земеделието се оправдава с прокуратурата, от която чака отговор.

Заради неадекватна реакция и прехвърлянето на отговорността между институциите, не е изключено през декември Брюксел да обяви някакви ответни мерки спрямо България, включително и спиране на парите по Програмата за развитие на селските райони, твърдят източници от правителството.

Случаят е аналогичен с "Батко и братко", станал емблема на правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г.). Тогава тройната коалиция също първоначално твърдеше, че няма конфликт на интереси и едва след като Еврокомисията спря всички пари за пътища, българските власти се заеха с разследване. Съдебното дело се точи пета година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?