МЗХ оспори недоволството на рехавия фермерски протест

Сн. БГНЕС

Около двадесет животновъди се явиха в 12 часа в сряда на планирания протест пред земеделското министерство, но изпаднаха в ситуацията да няма срещу кого да протестират, защото политическото ръководство на институцията не е в София, предаде БНР.

 

Демонстрацията бе организирана от Националната асоциация на животновъдите, която дори мяташе да докара пред ведомството трактори и животни, но не получила разрешение, а в край сметка се оказа, че и малко фермери са дошли на акцията.

 

Присъстващите са недоволни от бездействието на правителството относно плащанията на национални и европейски субсидии за сектора, дължими през октомври. "От месец и половина земеделското министерство и институциите не работят, не знаем дали ще получим средствата по националните и европейски плащания. Не можем да работим под стрес и ден за ден, притеснени сме, че няма да ни платят, искаме гаранции", каза председателят на организацията Бойко Синапов. "Омръзна ни да получаваме по 40 лв. за овца, а съседните на нас страни - по 80 евро", допълни той.

 

Макар в сградата да не бяха министърът на земеделието Димитър Греков и заместникът му Бюрхан Абазов, от ведомството проявиха желание техни представители да се срещнат с животновъдите, а по-късно заявиха, че средствата за национални доплащания за животновъдите са съгласувани отдавна с Европейската комисия. За кампания 2013 парите за отглеждане на животни са 144 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече спрямо миналата година.

 

От агроведомството заявиха, че именно за да се укрепи сътрудничеството с бранша в областта на земеделието министър Греков се е срещнал с организациите в земеделието и те съгласили до края на юни да легитимират пред ведомството своите представители, членска маса, териториални структури и сфери на действие. Според прессъобщението със сегашния протест асоциацията на Синапов нарушава уговорката.

 

Слабото посещение на митинга бе обяснено с това, че "животновъдите са бедни хора и не могат да финансират пътуването си, а не могат и да оставят стопанствата си без грижа".

 

Голяма част от останалите животновъдни организации се разграничиха от протеста на хората на Синапов. Овцевъди, говедовъди и Сдружението на месопреработвателите и млекопреработвателите обявиха, че няма да участват и ще дадат шанс на правителството да предприеме някакви действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България