МЗХ ще обсъди със Светия Синод претенциите му към наредбата за селската програма

МЗХ ще обсъди със Светия Синод претенциите му към наредбата за селската програма

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) покани на среща представители на Светия Синод, за да обсъдят претенциите му към проекта за Нареда за прилагане на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Преди ден висшият клир на Българската православна църква забрани на всички митрополии, църкви, манастири и други свои подразделения да кандидатстват с проекти по селската програма.

Решението бе взето в знак на несъгласие с определени условия, предвидени във въпросната наредба, но от Светия Синод така и не уточниха конкретните си претенции. Най-вероятно причината е в орязването на дублираното финансиране на едни и същи проекти с евросредства, след като вече са получили бюджетно финансиране.

От МЗХ коментираха в събота пред Mediapool, че този проблем е решен и няма да има пречка финансирани с държавни пари обекти да могат да кандидатстват и за европейски средства.

„На 15 януари 2016 година се проведе заседание на работната група по мярката, на което присъстваха ѝ представители от работната група към Светия Синод на БПЦ-БП, които взеха активно участие в обсъждането на документа“, добавят от ведомството, посочвайки, че канят представителите на Светия Синод на среща с ръководството и експерти в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България