МЗХГ опроверга спекулации за финансиране на ферми за криптовалути

Все още не е ясно за какви неземеделски дейности ще се изхарчат 100 млн. евро по селската програма

Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), заяви пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). От средата на седмицата в социалните мрежи и специализирани земеделски сайтове се въртят слухове, че по мярката за неземеделски дейности (мярка 6.4) финансиране ще получат и проекти за копаене на криптовалути. Консултанти дори вече предлагат на наивниците да им разработват проекти.

Това е абсурдно, няма как нормален човек да реши, че може да е вярно, коментираха по този повод от пресцентъра на МЗХГ.

Вярно е, че копаенето е чисто земеделска дейност, а и изразът "ферма за криптовалута" е попадение в десетката. Но в регламент 1407 от 2013 г. изрично е посочено, че не се подпомагат финансови услуги, а критовалутите се третират като вид платежна услуга, посочиха от земеделското министерство.

Майтапът с финансирането на добива на криптовалути се появи, докато се чакат насоките за кандидатстване по мярката, които все още не са публикувани от МЗХГ. Това поставя в неведение бранша, защото плановете бяха приемът на проекти да бъде отворен през април тази година.

Бюджетът за този програмен период за финансиране на неземеделски дейности е 100 млн. евро по ПРСР. Досега прием по мярката не е отварян, защото неясно по какви причини не могат да се определят допустимите дейности за подпомагане.

По тази мярка през миналия програмен период се финансира изграждането на ВЕИ паркове и къщи за гости. Проектите бяха съпътствани с разкрития за злоупотреби, тъй като еврофинансирането се възползваха близки на политици и работещи в Държавен фонд "Земеделие". В резултат на това Европейската комисия наложи финансови санкции на България, част от които страната оспорва пред Съда на ЕС.

Може би това е причината сега внимателно да се прецени за какви точно неземеделски дейности да се изхарчат 100-те млн. евро по земеделската програма.

Споделяне

Още от България