Н. Михайлова задава тон на антикомунизма в ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) заклейми с резолюция тоталитарния комунизъм, като три от текстовете в документа са предложени от делегацията на българската десница, съобщи информационно - аналитичният център на СДС.

В изказването си пред 16-ия конгрес на ЕНП лидерът на СДС Надежда Михайлова, която и зам.-председател на ЕНП, заяви, че дясноцентристките партии в страните от Централна и Източна Европа са в идейна и политическа криза, но сами трябва да напишат домашното си.

В речта си тя изтъкна още, че днес антикомунизмът в Централна и Източна Европа е идеология за борба с престъпните метаморфози на бившите комунистически режими.

Председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс пожела на Михайлова да състави следващото българско правителство.

ЕНП призова ЕС да заклейми тоталитарния комунизъм

В резолюцията, осъждаща комунизма, се посочва, че през 20 век се развиха два еднакво нечовешки и тоталитарни режима - комунизмът и нацизмът, които взеха милиони жертви. За разлика от нацизма, чийто престъпления след Втората световна война бяха разследвани и заклеймени, а виновните отидоха на съд, това не се случи с комунизма, се казва в резолюцията. Текстът е бил предложен от лидерите на СДС, БЗНС-НС и Демократическата партия Надежда Михайлова, Анастасия Мозер и Александър Праматарски.

В резолюцията се подчертава, че тоталитарните комунистически режими в Централна и Източна Европа са убили милиони невинни хора от всички националности и са навредили на много други, предизвиквайки сериозни нарушения на човешките права- депортиране и изселване на милиони хора; скалъпени процеси срещу политическите опоненти на диктаторските режими;нагласени избори; нечовешко отношение и изтезания в концлагери; преследвания на религиозна основа и др.

По предложение на българската делегация като престъпления бяха добавени и подкрепа за революционни комунистически движения, които са водили борби извън демократичната общност; изнасяне на финансови ресурси зад граница, чиято съдба остава неизяснена и до днес и които безспорно принадлежат на държавите, от които са изнесени.

В резолюцията ЕНП приканва страните членки и присъединяващите се страни да сформират национални комисии за разследване на нарушенията на човешките права, извършени от тоталитарните комунистически режими, а резултатите да бъдат изнесени пред независим трибунал. Тя ги приканва също страните членки и присъединяващите се към ЕС страни да вдигнат всяка поверителност, ако все още има такава, на документи, разясняващи случаите с нарушаване на човешките права, извършени от комунистическите режими, особено тези, извършени от тайните служби и политическата полиция.

На основата на събраната от трибунала информация ЕНП призовава ЕС да приеме официална декларация за международно заклеймяване на тоталитарния комунизъм и призовава всеки, който има намерение да заема политическа функция в институциите на ЕС, да разкрие професионалните и политическите си дейности в бившите комунистически страни и да се въздържа от постъпване на европейска длъжност, ако е бил част от репресивните комунистически структури или е участвал в престъпления срещу човечеството.

Н. Михайлова да състави следващото правителство

След речта на лидера на Надежда Михайлова пред конгреса председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс подчерта нейната важна роля в партията като заместник-председател. От името на конгреса той пожела за следващите парламентарни избори такова добро представяне на СДС, БЗНС-НС и Демократическата партия, което да позволи на Надежда Михайлова да състави следващото българско правителство.

В речта си Михайлова изрази очакване България и Румъния да бъдат приети в ЕС през 2007 г.

"Проект за гражданска солидарност"

Първата задача, пред която е изправена източноевропейската десница, е да "възстановим това, което аз наричам проект за гражданска солидарност", каза Михайлова.

"Средната класа и нейните интереси не доминират в дневния ред на обществото. Това ни изправя пред отговорността да развиваме селективна социална политика, целяща не да раздава, а да изгражда нови възможности за свободните хора. Нашата задача ще бъде да инвестираме в човешкия капитал: образование, заетост, здравеопазване и преквалификация", посочи Надежда Михайлова в речта си, разпространена от "Раковски" 134.

"Трябва да признаем, че икономическият преход в Централна и Източна Европа бе постигнат чрез прилагане в по-голяма или по-малка степен на неолибералната доктрина. Не можем да реализираме социална политика без отчасти да се опрем на Кейнсиянския модел за поддържане на пазарното търсене. Не можем да поддържаме икономически растеж без финансова отговорност и данъчно стимулиране на предприемачите. Тези два икономически подхода, които формално се изключват, трябва да бъдат прагматично съгласувани в една стратегия", продължи Надежда Михайлова.

Според нея за да бъде успешен, проектът за гражданска солидарност трябва да представи на обществото правдоподобна и надеждна програма за силна държава в сферата на закона и реда.

Наследството от комунизма и неговите метаморфози заразиха Централна и Източна Европа със силна организирана престъпност, сива икономика и безпомощност на закона. Затова днес антикомунизмът в Централна и Източна Европа е идеология за борба с престъпните метаморфози на бившите комунистически режими, каза Надежда Михайлова.

Все пак, ако днес ние желаем да реабилитираме десноцентристката политика и да я върнем на власт, трябва да си напишем домашното със собствени сили, изтъкна Надежда Михайлова.

Социалистите определиха ЕНП като "сбирщина"

Междувременно лидерът на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Енрике Барон Креспо нарече ЕНП "сбирщина" от различни политически течения. В интервю за електронното издание EUpolitix.com той заяви: "Ние не сме готови да се превърнем сбирщина като ЕНП. Нямаме желание да приемаме всички, за да сме по-големи. ЕНП само технически представлява група."

Давайки за пример британските консерватори, Барон Креспо се пита дали те споделят идеологията и програмата на ЕНП като европейска партия. "Ако погледнете гласуването, ако погледнете позициите на британските консерватори, какво общо имат те с ЕНП", чуди се той.

На конгреса на групата на социалистите в Брюксел вчера Барон Креспо и председателят на ПЕС Робин Кук изказаха подобни тревоги. Според тях ЕНП представлява "конгломерат от партии", които изповядват коренно противоположни възгледи за европейската интеграция.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: