Н. Младенов: Противоракетен щит на НАТО за всички европейски страни

Изграждането на противоракетен щит, който да покрива всички европейски държави, може да възвърне доверието на гражданите към НАТО и да ги убеди, че организацията не се занимава само с операции на другия край на света, а реално се грижи за сигурността им. Това заяви в събота министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където участва в т.н.  Брюкселски форум, съобщиха от информационната служба на Министерството на външните работи.

Министър Младенов е участвал в панела  "Бъдещето на НАТО в един непредсказуем и глобализиращ се свят", заедно с бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт -  ръководител на експертния екип по новата Стратегическа концепция на НАТО и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

При откриването на панела за бъдещето на НАТО генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен заяви, че ПРО трябва да бъде изградена, защото Иран вече разполага с ракети, които могат да достигнат до държави членки на НАТО като Гърция, Турция, Румъния и България. Той предлага новата противоракетна отбрана за включва и Русия. Според Расмусен това ще внесе динамика в отношенията с Русия, защото в новата система, Русия и НАТО ще трябва да споделят технологии, информация и разходи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?