Н. Василев: Няма проблем Ирена Кръстева да печата бюлетините

Н. Василев: Няма проблем Ирена Кръстева да печата бюлетините

Министърът на държавната администрация Николай Василев не вижда нищо притеснително в това, че близката до ДПС Ирена Кръстева иска да печата изборните бюлетини и книжа.

Документи за участие в конкурса на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) за отпечатване на изборни бюлетини и книжа са подали ИПК "Родина", управлявана от Ирена Кръстева, и печатницата на БНБ. Един от предложените подизпълнители на печатницата на БНБ е "Демакс" на депутата от Коалиция за България Петър Кънев. "Демакс" е редовен участник и чест победител в конкурсите за изготвяне на изборните книжа и бюлетините.

"Законът за обществените поръчки няма нищо общо със Закона за конфликт на интереси", коментира Василев факта, че синът на Кръстева – Делян Пеевски - е зам.-министър на извънредните ситуации.

Министърът е сред основните критици на сделката за изграждане на сграда на НАП, предложена от Кръстева и одобрена от правителството.

Николай Василев обаче не демонстрира такова спокойствие по отношение на решението на парламента да въведе в последния момент експериментално гласуване по електронен път и заяви, че очаква разяснения от Централната избирателна комисия как би трябвало да се реализира.

"В последния момент да ни кажат – правете експедиция до Космоса другия месец, е малко несериозно. Това никой не може да го направи. Не знаем за какво става дума, чакаме инструкции от ЦИК, ще направим всичко възможно да изпълним закона”, коментира Василев.

Той обясни още, че не се очаква изборите това лято да се окажат по-скъпи от предишните аналогични. По думите му трябва да се "охладят" исканията на някои други ведомства, ангажирани в провеждането на изборния процес, за повече средства.

Василев коментира още, че приемането на изборното законодателство в последния момент е затруднило организирането на вота. Според него, ако законите са били приети по-рано, организацията е можело да стане по-качествена и да струва по евтино.

"Както винаги, се прави в последния момент. Сега ще се окаже, че в България няма време да бъдат отпечатани пликове от нужния тип и може би ще се наложи да внасяме пликове, както се получи и предния път”, добави Василев.

В четвъртък правителството възложи на Николай Василев да координира и изпълнява дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за европейски парламент. Той ще отговаря също за дейностите по определяне на условията и реда за отпечатване на бюлетините съвместно с Централната избирателна комисия.

Министърът на държавната администрация ще внесе в МС и проект на план-сметка за разходите по подготовката и провеждането на изборите. Той ще предложи проект на тарифа за заплащане на диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчени от БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще координира дейността по изработването и публикуването на избирателните списъци.

На министъра на външните работи се възлага организацията за провеждането на изборите в чужбина. Тримата министри ще информират най-малко веднъж седмично министър-председателя за хода на подготовката на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?