На 100-годишнината от болшевишката революция парад на Червения площад без Путин

На 100-годишнината от болшевишката революция парад на Червения площад без Путин

От самото начало не бе предвидено президентът на Русия Владимир Путин да участва днес в проявата на Червения площад по случай годишнината от парада през 1941 г. Това заяви във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Попитан от журналисти защо Путин не е приел тази сутрин парада в центъра на Москва, Песков отговори: „Тази проява не бе включена в графика на държавния глава“.

Годишнините на болшевишката революция в Русия, определяна от мнозина просто като въоръжен преврат, бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Днешният парад обаче официално бе свързан със съвсем друга годишнина и, всъщност, представляваше възстановка с униформи от легендарния парад през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война. Възстановката целеше да припомни героични моменти от историята на страната, когато защитниците на Москва веднага след парада заминават за фронта.

 

Събитието на Червения площад не бе предавано пряко по държавната телевизия.

 

Русия отбелязва днес без блясък сто години от болшевишката Октомврийска революция, тъй като Кремъл не иска да прославя смяна на режима със сила, коментира агенция Франс прес и добавя, че официалната програма е твърде скромна, с изложби и колоквиуми на специалисти.

 

Отношението на Путин към революцията

 

Президентът Владимир Путин пък досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите – преследвани.

 

В усилията си да създаде горда национална идентичност, Путин си подбира славни елементи от съветското минало на Русия, като победата във Втората световна война и успехите в космоса, без да акцентира върху ролята на комунизма за тези постижения, посочва Ройтерс. Той обаче нарече разпадането на СССР през 1991 г. "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век".

В един от редките си коментари в навечерието на 100-годишния юбилей Путин недвусмислено посочи, че смята, че би било по-добре, ако революцията през 1917 г. изобщо не беше се случвала, и затова е убеден, че няма какво да се чества.

"Ние виждаме колко противоречиви бяха нейните резултати и трябва да признаем колко тясно се преплитат негативните и позитивните последици от тези събития", посочи Путин, цитиран от Ройтерс, пред представители на академичните среди миналия месец.

След това руският президент зададе риторичния въпрос: Не беше ли възможно да се следва еволюционен път вместо да се минава през революция? И добави, че цената на този катаклизъм е била разрушаването на държавността и безмилостното съсипване на съдбата на милиони хора.

За Кремъл тържествата за годишнината на революцията трябва да помогнат да се извлекат поуки от миналото. За Франс прес е ясно какви трябва да са тези поуки: да не се допускат никакви опити за оспорване на властта от улицата, особено преди президентските избори през март догодина, на които никой не се съмнява, че Путин ще се кандидатира за четвърти мандат.

Най-малката форма на протест веднага бива заклеймявана от властта, която вижда в подобни социални или политически изяви намеса на "антипатриотични" или свързани с чужбина сили, отбелязва АФП.

 

Празничните прояви

 

Малкото празнични прояви с участието на обществеността трябва да дадат възможност на властите да акцентират върху националното единство и помирение, като избягват чувствителни теми. "Защо да честваме това събитие", подхвърли пред журналисти през октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души, посочва АФП. Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. Двайсетина негови привърженици бяха арестувани вчера от полицията в Санкт Петербург.

Регионите на Руската федерация посрещат стогодишнината от Октомврийската революция с оръдейни залпове, нови музейни проекти и спектакли, митинги и откриване на паметни знаци във формата на крайцера "Аврора" - един от символите на въоръженото въстание, съобщава ТАСС.

В град Иваново край Москва приеха "всички желаещи" в редиците на комсомола, в Ростов на Дон направиха историческа реконструкция на т. нар. щурм на Зимния дворец в тогавашния Петроград, а в Калининград бе подготвена изложба с личните вещи на последния руски цар Николай Втори. В Санкт Петербург на юбилея са посветени модно дефиле, представящо колекция под символичния наслов "В червено", и традиционният топовен залп от Петропавловската крепост.

Руският Далечен изток отбеляза годишнината с художествена изложба във Владивосток. Експонатите разказват за историческия период, през който в столицата на Приморския край са намерили убежище от болшевиките изтъкнати творци на изкуството, преди да емигрират в чужбина. В Магадан се състоя поетично четене, а в паузата бе организиран хепънинг - мастерклас по зареждане на картечна лента с патрони, по време на който вместо чай се раздаваше напитка, популярна през гладните революционни години - вряла вода със захар.

Октомврийската революция, от която започва създаването на съветска държава в границите на Руската империя, е "най-противоречивото събитие" в историята на страната, отбелязва ТАСС. Държавата се опита да използва датата като повод за разговор, че историята трябва не да разединява, а да сплотява нацията, но нажежените страсти около темата за революцията и цялата съветска история сочат, че раните, нанесени на страната от някогашните събития, още не са заздравели, добавя агенцията.

"Великата" Октомврийска революция се превърна в огромна трагедия - на първо място за Русия и съюзните републики, но и за голяма част от земното кълбо, се казва в коментар на вестник "Московский комсомолец".

Споделяне

Още от Свят