На 11 май ГЕРБ избира ново ръководство, но не и лидер

На 11 май ГЕРБ избира ново ръководство, но не и лидер

Национално събрание на ГЕРБ ще се проведе на 11 май. На него ще бъдат избрани нови зам.-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисии.

Решението е било взето от Изпълнителната комисия.

От съобщението на ГЕРБ се разбира, че ще бъдат направени и промени в Устава на партията. Изглежда тази година ще има Национално събрание на партията, защото и мандатът на Борисов изтича.

Промените в Изпълнителната комисия не са особена изненада. Вероятно с постовете си в нея ще се Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията, но на последните избори не бяха издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика.

В момента в Изпълнителната комисия са още вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатите Пламен Нунев, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, както и Тодор Тодоров - местен лидер в Силистра.

Зам.-председателите на ГЕРБ са двама - кметът на София Йорданка Фандъкова и този на Бургас Димитър Николов. Преди "Апартаментгейт" заместник на Борисов беше и Цветан Цветанов, който вече има собствена партия.

Източници от ГЕРБ намекнаха пред Mediapool, че не е сигурно дали Фандакова ще остане на поста.

На отминалите в неделя парламентарни избори ГЕРБ за пръв път загуби вота в София. От преизбирането ѝ за кмет на столицата през 2019 г. Фандъкова избягва да говори по партийни въпроси и публичните ѝ изяви, включително интервюта пред медиите, са лишени от характерния за активистите на ГЕРБ патос за успехите на управлението.

Националното събрание на ГЕРБ ще се проведе онлайн, въпреки че според последното решение на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка е обявена до 30 април.

Съгласно действащия Устав на ГЕРБ, Национално събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години, а последното такова е било на 26.11.2017 година. Явно до ноември ще трябва да се проведе и ново събрание – за избор на председател. Засега обаче няма изгледи Борисов да бъде сменен и от този пост.

Съобщението за свикването на събранието идва в същия ден, в който Бойко Борисов обяви, че няма да става депутат.

ГЕРБ отново стана първа сила на провелите се в неделя парламентарни избори, но няма изгледи да се задържи на власт, защото ДПС се очертават като единствените, които биха подкрепили кабинет на ГЕРБ, но дори и техните гласове няма да стигнат. Самият Борисов явно също съзнава ситуацията, защото от изборите насам пуска "оферти" една след друга.

Още в изборната нощ в монолог пред джипката той предложи на останалите партии заедно да направят експертен кабинет, който да е с хоризонт до декември. Идеята не беше приета нито от БСП, нито от "Демократична България", нито от "Има такъв народ".

Последваха няколко нови "оферти". Този път лансирани от Борисов в монолог пред министрите му. Той призова Слави Трифонов "да си поеме отговорността" за съставяне на правителството и предложи да го подкрепи с "10 дежурни депутати" от ГЕРБ. В същото изказване даде и друга "оферта" – ако има нови избори, то те да са за Велико народно събрание. Този ход също не сработи най-малкото защото само преди няколко месеца ГЕРБ използва именно тази тема, за да спечели време на правителството на фона на антиправителствените протести от лятото на миналата година.

Така само няколко часа по-късно последва ново предложение, но този път беше представено чрез "вестоносци". В тази роля влязоха Екатерина Захариева и Деница Сачева. Двете по почти едно и също време обявиха от телевизионния ефир, че кабинетът, който ГЕРБ ще предложи, но няма да бъде приет от останалите партии, няма да е с премиер Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021