На 12 март президентът ще обяви служебния кабинет на българския Монти

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебното правителство във вторник, 12 март. Това съобщава държавният глава в интервю за австрийския вестник "Дер Щандард". Миналия вторник Плевнелиев съобщи, че най-рано на 13 март ще назначи служебен кабинет, чиято структура ще е различна от тази на настоящото правителство и ще има трима вицепремиери – икономически, социален и по еврофондовете.

“Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време по конституция парламентът ще се разпусне. Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: “За Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения“, казва Плевнелиев. В понеделник от президентството съобщиха, че събитието ще се състои в Гербовата зала на “Дондуков” 2 и държавният глава и служебният премиер ще направят изявления.

Марио Монти: "Спаси Италия“

Технократът Марио Монти пое управлението на Италия в кризисен период, когато чуждите капитали напускаха страната, а размерът на лихвите по държавния дълг хвърчеше нагоре. Първият си пакет от реформи Монти нарече "Спаси Италия". Преходното правителство управлява до изборите през февруари т.г. и, както се очакваше, спечели повече признание извън страната, отколкото вътре.

С подкрепата на шефа на ЕЦБ Марио Драги цената на италианските десетгодишни облигации спадна до най-ниските си стойности в рамките на две години.

Още

На въпрос дали е ползвал за модел временното италианско правителство на технократа Марио Монти, президентът отговаря: "Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потисне частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет".

Мястото на медиите в тази ситуация Плевнелиев характеризира като проблематично в известен смисъл, тъй като в мнозинството от тях прозират икономически интереси, свързани с тенденциите за концентрация. Затова е положителна оценката му за активността на хората на улицата и в интернет.

“Парламентът в сегашния си състав не е в състояние да работи по-нататък, всички партии са за нови избори, това е несъмнено. Това развитие според мен е положително. Имаме протести, имаме теми, с които партиите, борещи се за гласове, ще трябва да се занимаят. Сега е моментът да покажат истински ангажимент и да намерят решения. Необходимо е всички да действат срещу непрозрачността, корупцията и мафията", казва Плевнелиев.

По-рано той коментира пред журналисти във Виена, че по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не е обсъждана идея за въвеждането на военно положение. “Това твърдение абсолютно не отговаря на истината. Становището на съвета е публично“, посочи Плевнелиев в отговор на коментари на протестиращите. Техните реакции пък бяха провокирани от изказване на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов, който в петък заяви, че е притеснен от случващото се на улицата и, че “най-късият живот е животът на анархията, а след нея идва военно положение, като въпросът е да не го допуснем“.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?