На 12-та година съдът прекрати разследване срещу подсъдим по делото "Армира"

На закрито заседание състав на Окръжния съд в Кърджали прекрати производството срещу един от деветимата подсъдими по делото "Армира" . Той е бил обвинен за това, че е спомогнал откраднатите през 1991 година антични ценности от римската вила "Армира" край Ивайловград да бъдат продавани на части зад граница.

По случая с крупната контрабанда на културно-исторически ценности вече 12 години се води разследване без да има повдигнати обвинения. Делото "Армира" е рекордьор за Окръжния съд в Кърджали по времетраене, припомня БТА. Образувано е през 1992 година и е с над 70 съдебни заседания. Влиза в съда през 1993 г., но е прекратено и върнато за доразследване и отстраняване на допуснати процесуални нарушения. През 1996 г. отново е вкарано в съдебна фаза, но до 2002 г. не приключва.

Нови разпоредби в Наказателно-процесуалния кодекс дават право да се прекрати наказателното производство срещу подсъдим, ако са изтекли повече от 2 години откакто е образувано, без да е внесено с обвинителен акт в съда или прекратено от прокуратурата, коментира председателят на Окръжния съд Деян Събев.

Обвиняемият изразил законовото си желание в молба, която защитата депозирала в съда и прокуратурата. По време на закритото заседание магистратите са се произнесли в негова полза.

Споделяне

Още от България