На 13 октомври бТВ става собственост на милиардера Петр Келнер

Сделката е на финалната права според официално съобщение до борсите

Петр Келнер

На 13 октомври групата на чешкия милиардер Петр Келнер става собственик на компанията Central European Media Enterprises (CME), която пък държи българската телевизия бТВ.

Това става ясно от съобщение до борсите в Прага и Ню Йорк, на които се търгува продавачът Central European Media Enterprises, съобщи Dnevnik.bg. 13 октомври е посочена като датата, на която се очаква да са получени всички регулаторни разрешения за сделката.

В портфолиото на СМЕ влизат телевизионните канали бТВ, бТВ Синема, бТВ Комеди, бТВ Екшън, бТВ Лейди и Ринг.

CME притежава и управлява телевизионни станции в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения.

През юли медийната група заяви, че покупката трябва да бъде завършена преди 27 октомври 2020 г., тоест точно година след обявяването на сделката за 2.1 милиарда долара.

През февруари американският републикански сенатор Марко Рубио призова за преразглеждане на продажбата на CME, дъщерно дружество на американската компания AT&T, заявявайки, че Келнер и компаниите му "действат като пълномощници на Китай в Чешката република".

Общо 1.15 млрд. евро за сделката са изцяло гарантирани от група банки като БНП Париба, Креди Агрикол, Креди Суис, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и УниКредит, съобщиха от ПиПиЕф на Келнер още при сключването на сделката.

Петр Келнер бе и сред кандидатите за покупката на активите на "Нова броудкастинг груп" (включително "Нова телевизия"), но сделката не получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Впоследствие "Нова броудкастинг груп" бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 185 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?