На 13 октомври ВСС пак ще избира шеф на ВАС

По предложение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров Висшият съдебен съвет (ВСС) днес е открил нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Това съобщи днес пред журналисти говорителят на съвета Светла Иванова. Магистратите са били единодушни, въпреки протестите на правосъдния министър Антон Станков.

Изборът ще бъде при същите условия и правила както при първия неуспешен такъв, допълни Иванова. До 8 октомври, когато ще бъде второто заседание на ВСС, могат да се приемат номинации за кандидати за поста на председател на ВАС. На извънредно заседание на 13 октомври ще бъде избран новият председател на ВАС, каза Иванова.

По предложение на председателя в оставка на ВАС Владислав Славов, който на 14 октомври ще се закълне като конституционен съдия, до избирането на титуляр за неговия пост изпълняващ длъжността председател на ВАС ще бъде заместник-председателя на ВАС Светла Петкова.

С откриването на нова процедура за избор на нов шеф на ВАС, висшите съдии демонстрират отново незачитане на аргументите на министър Станков и депутатите от НДСВ, ДПС и Коалиция за България. Конфликтът е заради това дали сегашният или следващият ВСС ще избере кой да ръководи през следващите 7 години ВАС - институцията, която контролира актовете на изпълнителната власт.

Първият опит през юли бе осуетен от парламента, който спешно промени закона за съдебната власт и въведе изискване изборът да започва два месеца преди изтичането на мандата на сегашния шеф - т.е. 3 октомври. Другата възможност в закона - при предсрочна оставка, бе използвана от ВСС като основание да открият втората процедура след края на ваканцията, когато Владислав Славов подаде оставка. При избора обаче фаворитът на Славов и Григоров за шеф на ВАС, сегашният конституционен съдия Георги Марков събра едва 10 гласа при необходими 17 за поста. Според публикации в днешните медии Марков щял да се оттегли от надпреварата. Заедно с него, за поста бяха номинирани зам.шефката на ВАС Светла Петкова, съдията Николай Урумов и соцдепутатът Александър Арабаджиев.

След проваления избор през септември, магистратите упрекнаха депутатите, че са въвели неизпълнимо изискване шефовете на върховни съдилища и главния прокурор да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от две трети от всичките 25 членове на ВСС. Според председателя на ВКС Иван Григоров, ако отново не бъде избран нов шеф на ВАС, виновни ще са депутатите, които приемат калпави закони.

Споделяне

Още от България