На 13 септември в 13 часа ще стане ясно купува ли някой "Кремиковци"

На 13 септември в 13 часа ще стане ясно купува ли някой "Кремиковци"

В 13 часа на 13 септември ще стане ясно дали и кой ще купи металургичния комбинат "Кремиковци", който е в ликвидация. Един астрономичен час - между 12.00 и 13.00 часа в понеделник потенциалните купувачи на активите на комбината трябва да подадат оферти в тайното наддаване, като внесат и 10% от първоначално предлаганата цена. А тя е 565 517 510 лв.

Купувачът няма да погасява близо 2 млрд. лв. дългове на дружеството към кредиторите и има пълната свобода да използва както намери за добре закупените активи и теренът под тях - за производствена дейност, за търговски или бизнессгради или за друго.

Синдикът на дружеството в ликвидация Цветан Банков прогнозира пред агенция Блумбърг, че най-вероятно утре няма да има кандидати, а тези от тях, които проявяват интерес, ще изчакат втори търг, когато първоначалната цена ще бъде свалена с 20%.

Пред БТА Банков уточни, че към момента не разполага с информация дали ще има участници в утрешния търг, който ще се проведе в административната сграда на комбината.

Процедурата предвижда кандидатът, предложил най-високата цена, да бъде обявен за купувач. Сумата по сделката трябва до пет дни след търга да бъде внесена в Българската банка за развитие.

Ако няма кандидати или спечелилият кандидат не внесе сумата в срок, се насрочва втори търг, вече с явно наддаване с начална цена с 20% по-ниска от оценката на активите. В Търговския закон не е посочено в какъв срок трябва да бъде проведен вторият търг. Формално обаче той не може да се състои по-рано от 14 дни от датата на обявяването му.

Според Банков, ако и на втория търг не се появят кандидати, ще се прецени за следващите стъпки, но като по-малко вероятен е вариантът за раздробяването на производствената площадка на обособени части и последваща им продажба чрез отделни търгове. По принцип целта на процедурата е да доведе до най-добри резултати при осребряването на имуществото, което означава най-високата възможна цена, посочи синдикът.

Той обаче каза, че не би искал отсега да се ангажира как ще се постъпи, ако не се яви кандидат и на двата търга, и допълни, че очаква поне вторият търг да е успешен.

Новият собственик ще влезе във владение, след като е платил сумата и когато Софийският градски съд излезе с постановление, с което му възложи обособената част от "Кремиковци". Кога точно това ще стане, зависи от броя на участниците в търга, от това дали ще има обжалване на постановлението, но реално от две седмици до един месец е срокът, каза още Банков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?