На 15 март ЕС ще удължи с половин година санкциите срещу руски граждани и организации

На 15 март ЕС ще удължи с половин година санкциите срещу руски граждани и организации

Европейският съюз ще удължи на 15 март с половин година санкциите срещу 146 граждани на Русия и на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна, както и на 37 организации, предаде ТАСС, като се позова на европейски дипломатически източник.

Действието на "черния списък" ще бъде удължено от Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) с техническа процедура, без обсъждане по същество, уточни източникът. "Ситуацията във връзка с Украйна и изпълнението на Минските споразумения не се е променила, затова не се очаква дискусия", поясни той.

За последен път "черният списък" за Русия бе удължен с половин година на 15 септември.

Санкциите предвиждат замразяване на имущество и забрана за пътуване, засягащи 146 граждани, включително представители на руските власти, политици, бизнесмени и силови шефове, както и ръководствата на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.

Сред 37-те организации са всички известни военни и политически структури на двете сепаратистки републики, с които е забранено европейският бизнес да поддържа каквито и да било отношения.

"Черният списък" за Русия и Украйна е само един от трите отделни пакета от европейски санкции. До края на юни т. г. са в сила и секторни икономически ограничения, чието действие се удължава на всеки шест месеца. До края на 2017 г. действат също търговски и визови наказателни мерки спрямо Крим в рамките на стратегията на ЕС да не се признава влизането на полуострова в състава на Русия. Те се удължават на годишна основа.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?