На 160 столичани са наложени глоби по 10 лв. за заснежени тротоари

На 160 столичани са наложени глоби по 10 лв. за заснежени тротоари

До момента Столична община е наложила 160 глоби по фиш от по 10 лева за непочистени от сняг тротоари. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ. Тя отправи апел към гражданите да имат съзнанието да почистват пред домовете си, защото зимата е тежка.

Основен приоритет на Столична община е да не допусне заледяване по основни улици и булеварди в София, посочи Фандъкова.

Улиците и булевардите, по които се движи масовия градски транспорт са приоритет на общината. "Тази нощ са обработвани опасни и стръмни участъци срещу заледяване. Температурите са ниски и трябва да бъдем внимателните, както при шофиране, така и при движението по тротоарите", каза Фандъкова.

Освен на гражданите, част от тротоарите са ангажимент и на почистващите фирми. Столичният инспекторат следи как се извършва поддръжката им и глобява при нарушения. Почистването на тротоарите, които са прилежащи към офиси, магазини и жилищни сгради, отговорност носят управителите или домоуправителите, каза Фандъкова.

По думите ѝ по пътя за Витоша и по-точно за хижа "Алеко" е имало проблем с почистването при първия сериозен снеговалеж. "За този ден фирмата получи сериозна санкция. По договор ако над 5% не е почистена територията, фирмата не получава нищо – тоест се санкционира на 100%", каза столичният кмет.

Сериозен проблем са и ледените висулки по покривите и по тази причина звеното за реакция при кризи обикаля града. "Там, където има висулки под мостове и подлези, реагират веднага. За висулките по високите сгради се дават предписания на управителите и домоуправителите. На тези места трябва да бъдем много внимателни", каза Фандъкова.

"Нашият ангажимент е да се осъществява нормалното движение при зимни условия. При тези ниски температури и динамична метеорологична обстановка не можем да очакваме ситуацията в града да бъде като през лятото. Трябва да бъдем реалисти", заяви столичният кмет.

Споделяне

Още от България