На 18 години СДС е пред “съдбовен избор”

На 18 години СДС е пред “съдбовен избор”

СДС доказа, че е кауза, а не временно явление, че не е собственост на никого, а е представител на идеите и на стремежите на демократично мислещите българи. Това заяви в петък лидерът на партията Пламен Юруков при откриването на кръгла маса по повод на 18 години от учредяването на Съюза на демократичните сили.

На срещата присъстваха предишните председатели на СДС Желю Желев, Петър Стоянов, Филип Димитров и Надежда Михайлова, както и много от първите лица на съюза като Петко Симеонов, проф. Елка Константинова, Михаил Неделчев, Александър Йорданов, Стефан Тафров и др. Бившият лидер на партията Иван Костов не дойде на кръглата маса.

Юруков посочи, че СДС е започнал да преживява и сериозни кризи на идейно, организационно и структурно ниво, при които реалната политика е изместена от междуличностни проблеми и пререкания. След голямата загуба на доверие, сега СДС е пред съдбовен избор - дали да се примири с проблемите или да определи новата си кауза, която да промени не само партията, но и България, каза Юруков.

Като автентичният изразител на демократичните принципи и ценности СДС трябва да подходи отговорно към промяна на съществуващата в България избирателна система и вместо с вътрешните си проблеми, за се занимава с тези на хората, каза Юруков.

Приветствие към присъстващите на срещата направи вицепрезидентът на Европейската народна партия  (ЕНП) Корина Уъртмъм - Кул. Тя каза, че дясноцентристките сили в България трябва да се обединят, за да може в едни бъдещи избори да победят БСП и да докажат европейската посока на България.

Първият председател на Националния координационен съвет на тогавашната коалиция СДС Желю Желев пожела на новото ръководство на партията да изгради своя нова политическа програма и платформа, за да стане сериозен фактор за развитието на страната и на десницата.

Филип Димитров, министър - председател на първото демократично правителство, свалено след аферата “Боянски ливади” на Желю Желев, изтъкна основните заслуги на СДС към България. Според него най-големият принос на партията е, че приобщи страната към Западния свят, направи нравствен отказ от комунизма и върна вярата в индивидуалността на човека да разчита на своите усилия и своята инициатива в икономически и нравствен план.

Най-голямата грешка на СДС беше, че някои от неговите ръководители разбиха с поведението си провинциален марксизъм и алчен деспотизъм. Много от тези хора не са вече в СДС, но те проявяват и национализъм, който никога не е бил в същността на СДС, заяви Филип Димитров.

Петър Стоянов изтъкна, че СДС е бил “моторът на промените” в началото на прехода. По думите му партията може да е допускала грешки, но тя няма грехове към българския народ. Стоянов каза още, че благодарение на дясното управление България е станала член на НАТО, а в последствие и на ЕС.

Надежда Михайлова заяви, че СДС има уникален шанс да представи алтернативна политика за България. Тя цитира френския президент Никола Саркози, че трябва да се работи с хората за бъдещето и да им се каже как трябва да се направи това. Най-важното, според нея, е да се направи дебат за промяна в избирателната система и да се обединят усилията на десните сили за едни бъдещи избори, но които да се спечелят, а не да се участва на олимпийския принцип.

Пламен Юруков каза, че изключително много негативи са се изсипали върху хора, които са отдали живота си на каузата на СДС. Като лидер на СДС Юруков обеща, че заедно с новото ръководство на партията ще направят всичко възможно тези негативи да бъдат изчистени.

Декларация по случай 18-тата годишнина на СДС прочете в парламента председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов.

Споделяне

Още от България