На 22 юли изтича срокът за експортните субсидии пилешко, сирене и кашкавал

На 22 юли изтича крайният срок за подаване на документи за търговете за експортни субсидии за пилешко месо, млечни произведения, бяло саламурено сирене и кашкавал и за консервирани плодове и зеленчуци. Това намопниха в понеделник от земеделското министерство.

Квотата за пилешкото месо е 2400 тона, при 20 тона минимално единично количество за експортна субсидия в размер от 400 лв. за тон.

За млечните произведения квотата е 3842 т за бяло саламурено сирене и 605 т кашкавал. Минималното количество, за което може да се иска експортна лицензия, е 15 тона, субсидията е в размер на 250 лв. на тон за бяло саламурено сирене и 350 лв. на тон за кашкавала.

Квотата за консервирани плодове и зеленчуци е 580 тона консервирани краставици и корнишони, 1380 тона консервирани сладки пиперки и смеси от зеленчуци, 120 тона мармалади от ягоди, малини и др., 465 тона конфитюри от ягоди, малини и др., 185 тона консервирани по друг начин череши и праскови. Минималното количество за експортна лицензия е 10 тона нето. Размерът на субсидията е 60 лв. на тон за консервирани краставици и корнишони, 100 лв. на тон за консервирани сладки пиперки и смеси от зеленчуци, 100 лв. на тон за конфитюри, желета, мармалади от ягоди, малини и др., 80 лв. на тон за консервирани по друг начин череши и праскови.

В понеделник от земеделското министерство съобщиха още, че през април и май т.г. държавен фонд "Земеделие" е подпомогнал финансово производството на 40.847 млн. литра качествено мляко с 2.170 млн.лв. През тази година интересът на земеделските стопани към този вид субсидия е двойно по-голям от миналата година, сочат данните на фонда, като най-голям е интересът в Стара Загора, Плевен, Враца и Добрич.

Субсидията за литър краве мляко е 5 стотинки, за овчето и биволското - 7 ст. С 1 стотинка повече е в за районите, в които действат програмите "Родопи" и "Северозападна България".

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: