На 27 май обявяват присъдите по делото за клевета срещу медиците в Либия

На 27 май обявяват присъдите по делото за клевета срещу медиците в Либия

Районният съд в Триполи ще обяви на 27 май присъдите срещу българските медицински сестри и палестинския лекар по делото за набедяване, заведено срещу тях от либийските офицери, които бяха оправдани за мъченията.

За втори път в неделя българките бойкотираха съдебното заседание. Либийският защитник на подсъдимите Осман Безанти представи своята пледоария и настоя съдът да ги оправдае, като отхвърли исковете на мъчителите им, възлизащи на около 23 милиона долара.

Оправдаването на мъчителите не означава, че мъчение не е имало. За това свидетелстват и съдебно-медицинските експертизи, направени на медицинските сестри, заяви Бизанти.

В рамките на заседанието нов адвокат поиска към шестте иска срещу българките да бъде добавен още един, но точният брой на исковете ще стане ясен на 27 май.

Повторният бойкот на българките съвпадна с третата годишнина от произнасянето на първите смъртни присъди срещу тях на 6 май 2004 г.

В залата присъства само палестинският лекар Ашраф, който бе доведен под засилена охрана и по време на заседанието припомни мъченията и униженията, на които са били подлагани при задържането им. Той също така се оплака от условията в затвора “Джудейда”.

Заседанието бе проведено при засилени мерки за сигурност, като всички присъстващи са били щателно претърсени.

Прокурорите поискаха шестгодишни присъди за медиците, обвинени в клевета от мъчителите си. Медиците настояват, че са дали показанията си по делото под физически натиск, оказан им от служителите в затвора “Джудейда”.

Ако бъдат осъдени по това дело, присъдите срещу петте българки и палестинеца влизат в сила след произнасянето им, без да се приспадат излежаните досега над 8 години, коментира по-рано адвокат Бизанти.

Нито един от българските адвокати не присъства на заседанието поради техническа невъзможност за издаване на входни визи.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?