На 4000 метра височина живее дядо на 123 години

123-годишният Карлемо Флорес Лаура ЕПА/БГНЕС

На 4000 метра надморска височина във високопланинско село на границата между Боливия и Перу живее мъж на 123 години според кръщелното му свидетелство, съобщиха световните агенции.

Ако документът е автентичен, Кармело Флорес Лаура е най-възрастният жител на планетата, регистриран някога. Съгласно боливийския граждански регистър той се появява на бял свят на 16 юли 1890 г.

Столетникът е от племето аймара и живее в селцето Фраскисия, намиращо се в Андите близо до езерото Титикака.

Кармело е пастир. Той не ползва бастун, нито очила, само недочува с едното ухо. Никога не е пътувал надалече, не знае да чете и пише. Има три деца, две от които отдавна са починали, 16 внуци и 39 правнуци.

Пред боливийската телевизия "Реде Уно" Кармело казва, че според него тайната на дългия живот са всекидневните дълги разходки и да не се яде захар. Затова пък дълголетникът цял живот е консумирал разновидност на зърноподобната култура киноа, която е богата на протеини.

Кармело казва, че трябва да е на около 100 години, но паметта му изневерява. По времето, когато е роден, в Боливия не е имало свидетелства за раждане, но датата му на раждане се потвърждава от неговото кръщелно.

През юли тази година за най-възрастен жител на планетата беше официално признат 112-годишният американец Салустиано Санчес-Бласкес. Преди това рекордът се държеше от японеца Хироемон Кимури, който почина през юни 2013 г. на 116-годишна възраст.

Най-възрастната жена също е японка -  115-годишната Мисао Окава.

Споделяне

Още от Общество