На 6 декември ЕС въвежда санкции за 2,2 милиарда долара срещу американските вносни мита за стомана

Европейските санкции срещу завишените американски вносни мита ще влязат в сила автоматично на 6 декември или пет дни след като Световната търговска организация /СТО/ официално приеме присъдата срещу САЩ, съобщи говорител на СТО, цитиран от АФП.

В дневния ред на СТО за срещата на 1 декември е записано, че тя официално ще приеме доклада на Арбитражната комисия по американските завишени вносни мита за стоманата. Европейският съюз поиска този доклад да бъде приет на срещата на 1 декември, уточни говорителят на СТО.

Говорител на ЕС в Женева допълни, че искането е съгласувано между осем търговски сили, които оспориха завишените американски мита за вносната стомана пред СТО. Това са ЕС, Бразилия, Китай, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея и Швейцария.

През юни миналата година ЕС създаде механизъм, който предвижда санкции на стойност 2,2 милиарда долара да влязат в сила автоматично на 6 декември, след като са минали пет дни след официалното приемане на доклада на Арбитражната комисия.

Санкциите няма да влязат в сила, ако Вашингтон обяви, че премахва по-високите си мита, въведени през март 2002 г. за защита на американските производители на стомана.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?