На 89 години почина Йохана Квант - основен акционер в BMW

На 89 години почина Йохана Квант - основен акционер в BMW

Йохана Квант, най-големият акционер в германския автомибилостроител Бе Ем Ве (BMW) и втората по богатство жена в Германия, е починала в понеделник (3 август).

Вдовицата на крупния индустриалец Херберт Квант си отиде на 89 години в Бад-Хомбург, предградие на Франкхурт.

Йохата Квант е родина през 1926 г. в Берлин.

Влиянието ѝ в концерна започва през 50-те години на миналия век, когато тя постъпва на работа първо като секретарка, а след това и като личен асистент на Херберт Квант, който спасява компанията от фалит през 1959 година. Те се женят през 1960 г. и имат две деца - Щефан Квант и Сузане Клатен, пише "Форбс", цитиран от БТА.

След смъртта на Херберт през 1982 г. Йохана става най-големият акционер в Бе Ем Ве и заседава в надзорния съвет на компанията до 1997 година. До последния си ден тя държи близо 17 процента от акциите на компанията.

Семейство Квант, чието състояние се оценява на над 30 млрд. евро, едно от най-богатите в Германия. На фамилията принадлежат и акции от химическия концерн Altana, на фирмите SGL Carbon и Nordex.

Йохана Квант заема 77-о място в класацията на световните милиардери на списание "Форбс". Децата ѝ също имат големи дялове, като общо семейството държи 46.6 процента от акциите на автомобилостроителя.

През 1995 година Йохана Квант създаде фондация (Herbert-Quandt-Medien-Preis), която подкрепя бизнес журналистиката, финансира изкуствата и изследвания за борба с рака.

Групата Бе Ем Ве е продала 1.1 милиона автомобили с марките Бе Ем Ве, Мини (Mini) и Ролс-Ройс (Rolls-Royce) през първата половина на годината, което е повишение със 7.8 процента, а приходите ѝ са скочили с близо 18 процента благодарение отчасти на благоприятни валутни курсове.

Споделяне

Още от Бизнес