На 96 години почина "счетоводителя от Аушвиц"

На 96 години почина "счетоводителя от Аушвиц"

Нацисткият военнопрестъпник Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя от Аушвиц", почина на 96-годишна възраст, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката му.

Говорителят на прокуратурата в Хановер Оливер Айзенхауер съобщи, че е бил уведомен за кончината на Грьонинг, но не може да я потвърди официално, предаде ДПА.

"Разполагаме единствено с писмо от адвоката му, в което се казва, че той е починал", каза Айзенхауер и уточни, че все още не разполага със смъртен акт. Този документ трябва да се изпрати от общината на съдебните власти, което може да отнеме няколко дни.

Според седмичника "Шпигел" бившият есесовец е починал в петък в болница.

Оскар Грьонинг е един от последните осъдени нацисти, над 70 години след края на Втората световна война.

На 21-годишна възраст Грьонинг доброволно се присъединява към есесовските елитни части, а през 1942 г. е прехвърлен в лагера на смъртта в Аушвиц. Там той отговаря за сортирането на вещите на концлагеристите и води сметка за събраните пари и ценни вещи, които изпраща в централата на Ес Ес в Берлин.

В предвоенна Германия Грьонинг е бил банков чиновник. Той никога не е отричал нацисткото си минало и още в първия ден на съдебния процес срещу него е поел "моралната отговорност" за Холокоста.

През 2015 г. Грьонинг бе осъден в Люнебург на 4 години затвор за съучастничество в убийството на 300 000 евреи. В края на 2017 г. съдът отхвърли и последното му обжалване да не лежи в затвор поради напредналата му възраст и Грьонинг трябваше скоро да започне да излежава присъдата си, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?