На антиромски протести в Чехия са задържани 75 екстремисти

Антиромският протест в Пилзен

Чешката полиция задържа 75 десни екстремисти по време на провели се в събота антиромски демонстрации, организирани в осем чешки града с искания за изселване на циганите, предадоха световните агенции. Те са арестувани заради нарушаване на обществения ред и неподчинение на служителите на реда.

Акциите събраха по около 1 500 участници, като най-сериозните сблъсъци с полицията бяха в град Острава, където са задържани 60 души. Там, по данни на полицията, между 600 и 800 екстремисти се опитали да нахлуят в квартал, населен предимно с роми. Това провокирало ожесточени сблъсъци със силите на реда. Около 300 полицаи се включили в акцията и използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, които хвърляли камъни и бутилки и скандираха "Чехия за чехите".

Около 20 души са задържани в Пилзен, докато демонстрациите в Ческе Будейовице, Дечин, Духцов, Варнсдорф, Ичин и Бърно преминали без особени инциденти.

В същото време активисти за човешките права проведоха контрапротести в Прага и няколко други града. „Амнести интернешщънъл” изрази загриженост по-рано през месеца относно планираните антиромски маршове, призовавайки правителството „да гарантира, че тези протести няма да доведат до насилие срещу ромската общност, и че нуждаещите се от защита ще я получат”.

Предимно бедното ромско население на Чехия наброява между 250 и 300 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?