На Архангеловден в София е Вселенският патриарх Вартоломей I

Сн. БГНЕС

На Денят на Свети Архангел Михаил - вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква, на официално посещение в София е Вселенският патриарх Вартоломей І. Двамата с българския патриарх Неофит отслужиха Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". По-късно започвна среща-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи.

Според православната църква, Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели - символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. Тази неделя празнуват всички, носещи имената Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им.

Православният църковен канон дава на Вселенския патриарх статут на първи между равни. Цариградската патриаршия заема първото място заради важната роля, която има за християнството още във Византия. Исторически Българската православна църква е първата, която се отделя от диоцеза на Цариград.

През 1991 година за Вселенски патриарх е избран и интронизиран Вартоломей Първи. Той е роден е в православно християнско семейство и принадлежи към гръцкоезичното малцинство в Турция, но същевременно е турски гражданин.

Вартоломей е активен посредник в диалога между православните църкви, инициатор на конференцията за мир и толерантност между мюсюлмани, християни и евреи, активен участник в диалога с Ватикана.

Патриарх Вартоломей свиква догодина и Вселенски събор на православните църкви. Такъв събор не е имало православието от  8 век след Христа.

Православният български народ е от първите, които са приели вестта за спасението в Христос, и се е покръстил масово, при съдействието на Божията благодат, изразена видимо чрез просветната политика на Светия цар Борис и на Вселенския патриарх Фотий. Като и двамата станали на дело и на теория родоначалници на християнска България. Това каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, след като заедно с патриарх Неофит и с духовници, отслужиха Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Той отбеляза, че оттогава и винаги до днес, Христос спасява и благославя с богати дарове христолюбивата православна България и нейния народ.

В словото си патриарх Неофит посочи, че за него и за Светия синод на БПЦ е двойна радост, висока чест и приятно задължение братски да приветстват с "Добре дошъл" в България Вселенския патриарх Вартоломей и придружаващата го делегация. Радостта ни е още по-голяма, защото Вие приехте да направите това посещение у нас в годината, в която църквата чества скъпи годишнини, заяви българският патриарх. Той пожела на Вселенския патриарх дните му в България /до 10 ноември/ да бъдат благословени и отбеляза, че настоящето посещение у нас на патриарх Вартоломей е още едно свидетелство за вековното единство между нашите две църкви.

В края на Светата Съборна литургия в храма патриарх Неофит подари на Вселенския патриарх патриаршески жезъл, с който да се подпомага в нелекия път на неговото служение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?