На Балканите най-скъп е токът в Букурещ, а газът – в Белград

Букурещ е градът с най-скъп ток на Балканите, а Белград води по цени на битовия газ, показва проучване на ББС в сътрудничество с агенция Vaasaett за цените на тока и битовия газ в Европа, цитирано от хърватския информационен сайт Индекс и БТА в петък.

 

В проучването са сравнени цените за ток и газ с включени данъци.

 

Жителите на румънската столица зават по 26.51 евроцента за киловатчас електроенергия, докато средната цена за Европа е 20.34 евроцента.

 

За сравнение софиянци плащат около 12 евроцента за киловатчас.

 

По цени на тока Букурещ е на четвърто място след Берлин, Прага и Лисабон.

 

Любляна и Загреб са на 11-о и 12-о място с цена на тока 19.88 и 19.77 евроцента за киловатчас. Атина е на 18-о място със 17.18 евроцента, а Белград е сред градовете с най-евтин ток – 13.7 евроцента за киловатчас.

 

Сръбската столица обаче е трета по цена на битов газ след Стокхолм и Лисабон. Потребителите на газ в Белград плащат 9.91 евроцента за киловатчас, а средната цена за Европа е 7.91 евроцента. Любляна е на седмо място с 8.41 евроцента, Загреб е девети с 8.34 евроцента, Атина е на 11-о място със 7.93 евроцента, а Букурещ на 18-о място с 6.25 цента за киловатчас.

 

Проучването показва и в кои европейски страни гражданите не могат да се справят с режийните си разноски. Сметките за отопление не могат да плащат редовно 47 процента от българите, 31 процента от кипърците, 26 процента от гърците, 10 процента от хърватите.

 

По данни на Евростат, цитирани от ББС, 28 процента от българите и 28 процента от хърватите не могат редовно да плащат и сметките си за ток. По-зле е положението само в Гърция, където проблеми с плащането на тока имат 32 процента от гражданите.

Споделяне

Още от Бизнес