На Балканите: Напрежение между правителствата и безизходица за бежанците

Словения ще приема само по 2 500 души дневно, хиляди мигранти са блокирани между затворените граници

Бежанската криза отново покачи напрежението между балканските страни, а хиляди мигранти са блокирани между затворените граници и бедстват в лошото време. След като Унгария затвори границите си със Сърбия и Хърватия, те бяха принудени да тръгнат към Западна и Северна Европа по заобиколен маршрут през Словения.

Хърватия поиска Словения да приема по 5000 имигранти дневно, но Словения заяви, че ще вземе само половината. Според словенските власти това се налага заради действията на Австрия, която е казала, че ще пропуска по максимум 1500 души.

Така около 5000 имигранти прекараха нощта и все още остават блокирани в транзитния лагер Чаковац в Източна Хърватия. Хиляди бежанци са блокирани и в Сърбия, тъй като не могат да продължат в Хърватия.

Картината на сръбско-хърватската граница е отчайваща. Хиляди спят в калта на ничия земя между двете държави, съобщи Ройтерс.

"Това е като голяма река от хора. Не можеш да спреш течението. Ако го направиш, ще се стигне до наводнение. Това се случва в момента", коментира говорителят на ВКБООН за Сърбия Мелита Сунич.

Бежанският натиск продължава да се засилва, като по данни на ООН само за последното денонощие в Македония са влезли 10 000 мигранти.

Бежанците, повечето от които са от Афганистан, Сирия и Ирак, вече са прекарали седмици вървейки пеша и търсещи какъвто и да е транспорт от Турция към европейските страни.

"It's not your land, go back"

През нощта словенската полиция вдигна висока телена ограда на границата с Хърватия, откъдето през последните няколко дни минава новият маршрут на мигрантите след затварянето на унгарската граница.

Това стана при пристигането на влак от Товарникс с около 1800 мигранти. Огради има и на жп линията, която свързва Словения и Хърватия.

Част от мигрантите се опитаха да заобиколят пункта, но словенските гранични войници ги препращаха към официалния граничен пункт.

Към 3.30 часа с мегафон в ръка словенски полицай се обърна към мигрантите: "It's not your land, go back" (Това не е вашата земя, вървете си!). Около него имаше около 300 души от елитните части и много полицейски кучета.

Много от бежанците крещели "Отворете вратата, отворете вратата".

"След пристигането си с влака от сръбската граница всички мигранти слязоха от него и веднага се отправиха към словенската граница. Нито студът, нито дъждът им попречи да потеглят към така желания и мечтан Запад. Мигрантите отказали да бъдат приютени от хърватските власти и продължили към границата", посочва местна телевизия.

От словенското вътрешно министерство обясниха, че страната няма как да приема по 5000 души дневно, тъй като само след десет дни на територията на страната ще има повече от 35 000 души.

"Това би било неприемливо", каза секретарят на вътрешното министерство Бостян Сефич.

ООН за пореден път критикува Унгария

Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) осъди решението на Унгария да затвори границата.

"Това със сигурност добавя към страданията и мизерията, а и дължината на пътуването за тези отчаяни хора", заяви говорителят на ВКБООН Бабар Балох. Той посочи, цитиран от ББС, че "ще има сериозни предизвикателства, ако процесът се забави или имаме изоставане на транспортирането на хората."

Над 600 хил. души, повечето от които сирийци, са достигнали Европа досега тази година в сравнение с малко над 200 хил за цялата 2014 г.

Германия заяви, че очаква 800 хил. търсещи убежище тази година, но се смята, че броят им може да надхвърли 1.5 млн. души.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа