На балотажа ще се избират кметове на 162 общини

На балотажа в неделя ще се избират кметове на 162 общини, 33 района и 1243 кметства, съобщиха от ЦИК в петък. Бюлетините ще бъдат по-къси от тези на първия тур. В тях ще бъдат отпечатани само имената на класираните за балотажа със същите номера, каквито са имали на първия тур. Сгъването на бюлетината ще бъде правено така, че по никакъв начин да не може да  бъде разкривана тайната на вота, казаха от ЦИК.

За кметове на община в неделя се явяват 325 кандидати. От тях 87 са от БСП, а седем са в коалиции, 42-ма са от ГЕРБ и 12 в коалиции, 18 са от ДПС и шест в коалиции, 16 са от НДСВ и 17 от коалиции, двама от “Атака” и петима в коалиции, двама от ДСБ и 17 в коалиции и 8 от СДС и 23-ма от коалиции.

Кандидатите за кметове на райони са 66. От ГЕРБ са 31, от БСП са 13, от СДС и ДСБ са 12, от ДПС са двама, а един е в коалиция от НДСВ.

Общо 2504 са кандидатите за кметове на кметства.

По трима кандидати има в 16 кметства, тъй като на второ място при изборите на първи тур са се класирали по двама кандидати с един и същи резултат. В едно кметство има четирима кандидати на втори тур, като на второ място се подреждат трима с равни резултати.

Междувременно Административният съд в Благоевград съобщи в петък, че оставя без разглеждане постъпилите жалби против решение на ОИК за първия тур в Петрич, с които се настоява да бъде спрян втория тур за избор на кмет. Производството по образуваното административно дело е прекратено поради недопустимост на жалбите.

На обжалване пред съда подлежи единствено решението за определяне на изборния резултат, с което се посочва спечелилият кандидат за кмет, съобщиха от съда.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?