На болниците ще се плаща за свършеното понякога и по изключение

На болниците ще се плаща за свършеното понякога и по изключение

Ден след обявените от лекарското съсловие намерения за стачка наесен, премиерът Бойко Борисов привика ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) на спешна среща в Министерския съвет и прекъсна отпуската на здравния министър Анна-Мария Борисова. След срещата стана ясно, че в определени случаи може да бъде платено за дейност над делегираните бюджети на болниците, но това ще е по-скоро изключение от правилото, което засега остава. Именно делегираните бюджети, с които на болниците се плаща определена сума, независимо че може да са свършили работа за повече, станаха причина за лекарското недоволство. Чашата на лекарското търпение преля, след като стана ясно, че делегираните бюджети на болниците за август са драстично намалени и представляват от 70% до 50% от това, което са получили миналата година по същото време.

“Удовлетворен съм, че за дейността през август независимо от анексите, ако е била необходима, ще бъде заплатено“, обяви след срещата Райчинов. Представителят на здравната каса, присъствал на срещата Ивайло Ваклинов, обаче далеч не беше толкова убеден. “Предстоят уточняващи срещи, на които да установим дали е необходимо да се плаща над делегирания бюджет. Към настоящия момент Законът за бюджета казва, че болниците се финансират през делегирани бюджети и те предоставят отчети в края на месеца до стойността на делегирания бюджет. Постигнахме съгласие с БЛС да търсим законов механизъм, ако се налага да заплатим допълнително средства на места“, обясни Ваклинов.

“Тъй като последните два дена доста неща се чуха по медиите, затова решихме да хванем бика за рогата“, обяви от своя страна премиерът Бойко Борисов без да уточнява какво точно има предвид.

Ако не плащаш вноски, няма да влизаш в болница

Той се зае да обясни, защо няма пари за здравеопазване. “Вашите зрители и читатели, трябва да знаят е, че всъщност над 1.6-1.7 млн. души не си плащат здравните осигуровки. Те си плащат за сервизи, плащат си да си правят телевизорите, плащат си за какво ли не, но за своето лично здраве не плащат и така на практика, когато се разболеят и отидат в болница, искат най-доброто лечение без да са заплатили за него. Вие дори си спомняте и случая с Юри Галев, който без да си плаща здравни осигуровки беше лекуван в болницата дни наред и всъщност за това са платили всички данъкоплатци. Мисля, че БЛС тук няма никакви забележки, напротив, стои зад това. И септември месец с новия закон това трябва да бъде отрегулирано – който не си плаща здравните осигуровки, не може да се надява на адекватно лечение. Просто излиза, че едни са по-глупави, по-будали и плащат за другите“, заяви Борисов.

Разсъждения на премиера за здравеопазването

Говорих с кмета на Шумен за Шуменската болница, лично ми обеща да провери. Старозагорската... Еми там в една сграда са две болници, с две ръководства, с две хирургии. Всичко по две. Имаме точни и ясни указания – да се слеят в едно и тогава ще платиме. А и това е в препоръките и изискванията от Европа. Ако в болници и места има единични проблеми, то тогава, именно се разбрахме с НЗОК и д-р Райчинов, септември ще ги компенсираме и ще въведем ред. Но така или иначе с тези делегирани бюджети, срещу които е БЛС, ние искаме самите доктори да въведат ред. Не е казано, че ако имаш болки в корема, трябва да останеш в болница.

Още

“На практика в условията на криза, когато ние искаме да даваме по-малко пари, защото 1.7 млн. души не плащат, ние се принуждаваме да взимаме от другите данъци на хората да плащаме за здравеопазване. И това трябва обществото да го знае и съответно в този закон да бъде регулирано“, коментира Борисов. Здравната каса обаче се разплаща с партньорите си единствено с пари от здравни вноски и дори вноските, които държавата дължи за осигуряваните от нея групи като деца и пенсионери постъпват нередовно и в непълен размер.

Попитан как ще се реши проблемът с лечението на здравнонеосигурените, Борисов заяви: “Ако не плащаш здравни осигуровки, или като влезеш в болница трябва да си платиш, или да не влизаш в болница“. Попитан дали ще се отказва лечение на хората, Борисов заяви: “Ние няма да отказваме лечение на хора, а именно заради това правим тази профилактика в момента“, без да уточнява каква профилактика се прави.

Контриран, че и в момента здравнонеосигурените трябва да си плащат, освен ако не бъдат приети по спешност, Борисов се обърна към здравния министър да разясни допълнително. След като премиерът напусна пресконференцията обаче Борисова отказа да дава разяснения, а председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че въпросът тепърва ще бъде уточняван.

Цялото правителство не получава колкото един лекар

Премиерът се възмути и от това, че в някои болници се получават заплати по 50 000 – 60 000 лева. “Е как ще ни стигнат парите? Искам само да кажа, че всички министри от кабинета не взимат на месец колкото един доктор“, заяви Борисов.

Той съобщи, че има и такива болници, на които е платено с 45% повече и те сигурно няма да излязат на протест. Борисов уточни, че става въпрос за кардиологичните болници и допълни: “Надявам се тези, на които сме платили толкова повече, да организират контрапротест срещу тези, които протестират“.

Борисов се възмути и от това, че за една година болните са се увеличили с 500 000, но след това, беше поправен от представителя на НЗОК, че увеличението е за период от пет-шест години.

Засега лекарите остават в протестна готовност. “Нито мога, нито поемам ангажимент да отменят протестни действия, обявени от Национален съвет на БЛС“, обяви Райчинов. Той заяви, че БЛС категорично не приема да се работи с делегирани бюджети и ще настоява до последно за промяна. Той допусна, че ако след срещите се окаже, че са нужни още средства, може да има нова актуализация на бюджета на НЗОК.

Болници имат седмица да кажат “на сляпо“ дали ще се преструктурират

Междувременно от здравното министерство обявиха изненадващо, че всички болници за активно лечение със 100% общинско участие в капитала, които желаят да се преструктурират в болници за долекуване и продължително лечение, трябва да подадат в едноседмичен срок информация за това в министерството или в Националното сдружение на общините в България.

Това се случва в най-отпускарския месец август и при пълно неведение на директорите на болници за клиничните пътеки за долекуване, които все още не са остойностени. Така директорите трябва да кажат “на сляп

о“ дали искат да превърнат лечебните си заведения в болници за долекуване, без да знаят какво финансиране ще получат за това и дали това ще им позволи изобщо да се издържат.

От здравното министерство информират, че информацията е необходима във връзка с разработването на проектно предложение, с което тези болници ще могат да кандидатстват по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., за модернизиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България