На Босна и Херцеговина й е необходим "План Маршал" на ЕС

Австрийският дипломат Волфганг Петрич, бивш върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина, заяви, че на страната е необходим "План Маршал" на ЕС, който да се основава на постигнатите досега успехи във възстановяването на страната, но с акцент върху нейния потенциал, предаде агенция МИА, цитирана от БТА в сряда.

Според Петрич, който сега е преподавател в Харвардския университет, за Босна и Херцеговина има пари, но страната не може да ги получи, защото все още не отговаря на основните условия на ЕС. Само заради това миналата година страната загуби много средства и по същите причини вероятно ще остане без няколкостотин милиона евро от пакета помощи за периода 2014 - 2020 г.

Петрич се обяви за коренни реформи на провалилата се политическа система нв Босна и Херцеговина, за да стане тя най-сетне функционална. Той каза още, че в Европа няма място за "сепаратистки феоди", каквито има сега в Босна и Херцеговина, и че на никого не му е нужна държава със 140 министри и 800 депутати на различни равнища, за чиято издръжка отива над половината от бюджета на страната.

Австрийският дипломат иска от ЕС и Запада да се ангажират по-силно в Босна и Херцеговина, като обаче подчерта, че за това са необходими нови политически партньори, защото голяма част от сегашния политически елит е от времето на войната. "Съвсем ясно е, че тези политически екипи не искат да видят страната като част от ЕС", каза Волфганг Петрич.

Независимо от факта, че Босна и  Херцеговина се намира в най-дълбоката икономическа и обществена криза от войната през 90-те години, през последните 12 месеца в страната са се появили петима нови мултимилионери, чието богатство се оценява на над 30 милиона долара, съобщава също в сряда босненският в. "Независне новине".

По данни на компания Уелт-Екс (Wealth-Х), специализирана за събиране на информация за супербогаташите в цял свят, в Босна в момента живеят общо 90 мултимилионери, като броят им е нараснал с 5,9 процента в сравнение с 2012 г., когато са били 85. Капиталът, с който разполагат тези хора, възлиза на около 9 милиарда долара.

Изданието не посочва имената на най-богатите босненци, нито начина, по който са придобили огромното си богатство във време, когато мнозинството граждани на страната са изпаднали в изключителна бедност и се борят за оцеляване. Според политическия анализатор Игор Гавран това явление е типично за държави като Босна и Херцеговина с полудемократични или недемократични системи.

"Извънредно богатите стават все повече, както и извънредно бедните, средният слой се губи. Много лесно може да се стигне до извода, че една част от тях са натрупали капиталите си незаконно", изтъква Гавран.

През последната година Босна и Херцеговина се е приближила "на крачка" до Сърбия, която в момента има 100 супербогаташи (29-о място в Европа), а водеща в региона е Хърватия с 280 мултимилионери (23-о място на Стария континент).

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани