На британските консерватори няма да им стигнат 21 мандата за мнозинство

На британските консерватори няма да им стигнат 21 мандата за мнозинство

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей ще спечели на изборите в четвъртък 305 мандата, което е с 21 по-малко от необходимите 326 за парламентарно мнозинство. Това сочи проучване на социологическата компания "Ю Гав", цитирано от Ройтерс.

Към момента на свикване на предсрочните избори през април консерваторите на Мей имаха 330 мандата.

В събота "Ю Гав" прогнозира 308 мандата за торите.

Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще спечели 268 мандата, показва проучването от понеделник, при 261 в прогнозата от събота.

В друго проучване от миналата седмица, на компанията "Лорд Ашкрофт полс", беше прогнозирано, че Консервативната партия ще спечели мнозинство.

Днес бе огласено и друго социологическо изследване - на компанията Ай Си Ем, публикувано в "Гардиън" - което сочи лек спад в преднината на торите до 11 процентни пункта при измерени 12 процента преди седмица. Според новото проучване подкрепата за консерваторите е 45 процента - тоест без промяна в сравнение със седмица по-рано, а за лейбъристите 34 процента, което е увеличение от 1 пункт.

Най-новото проучване е проведено между 2 и 4 юни, така че някои от отговорите са били получени след атентата в Лондон, отбелязва Ройтерс.

Прогнозираната преднина в изследването на Ай Си Ем е по-голяма в сравнение с няколко анкети на други компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа