Европейската сметна палата установи, че

На България не й стигат парите за извеждане на малките реактори

На България, Словакия и Литва не им достигат 2.5 млрд. евро, за да изведат от експлоатация общо осемте реактора на техните атомни електроцентрали. Това е заключението на доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БНР в сряда. Не се посочва обаче на коя държава по колко не ѝ достигат.

Още миналото лято един от подизпълнителите на проекта за извеждането на четирите малки ВВЕР-440 реактора на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че тези дейности ще струват 1.117 млрд. евро. В същото време в ядрения фонд за тези цели има по тогавашни оценки на икономическото министерство 660 млн. евро. Именно за покриване на тези нужди София поиска от Европейската комисия допълнителни 250 млн. евро, но от Брюксел отпуснаха само 180 млн. евро в края на миналата година.

Основната работа по закриване на реакторите тепърва предстои, посочи унгарският докладчик в Сметната палата Саболч Фазакаш.

Ако ЕС реши да предостави допълнителна финансова помощ в следващата многогодишна бюджетна рамка, тази помощ следва да се основава на оценка на допълнителните предимства от подобна интервенция на ниво ЕС, конкретните дейности, които ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС и отчитане на другите механизми за финансиране, като например структурните фондове, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?