Германският вътрешен министър настоява:

На България й е рано за Шенген

Ханс-Петер Фридрих

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих отново в рамките на едно седмица изрази съмнение в скорошното влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това явно няма да се случи.

"Възможно е предвидената отмяна на контрола по летищата и пристанищата да се забави допълнително", заяви Фридрих пред регионалния вестник "Хамбургер абендблат" и добави, че "не вижда отваряне на сухопътните граници в скоро време".

"За жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото бихме се надявали. Румъния тръгва по съмнителен политически път. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва естествено да разглеждаме положението с правовата държава", отбеляза германският вътрешен министър, цитиран от Франс прес.

Миналата седмица пред друг германски регионален вестник - "Райнише пост" -  Фридрих заяви, че според него "в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния".

Изявленията на германския вътрешен министър се разминават с изразената преди няколко седмици в София от президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой увереност, че "през септември ще намерим решение".

След първото изявление на Фридрих българският ппрезидент Росен Плевнелиев пък заяви, че "оставаме активни, сравнително малко притеснени”.

"Знаете много добре, че България се справя блестящо и пази шенгенските граници по един не по-лош начин, да кажем много по-добър от други държави. Така че, да, това интервю е факт, но в момента нямаме други индикации за промяна на политиката и на позицията на Германия. Специално проверих в Министерството на външните работи, в Министерския съвет, както и ние в президентската институция не разполагаме с други официални данни, които да ни казват, че извън това интервю има промяна в позицията. Ще наблюдаваме внимателно. Считаме, че България заслужава и е изпълнила всички критерии", каза Плевнелиев.

През септември ЕС отново ще разгледа въпроса за присъединяването на двете бивши комунистически страни в Шенгенското пространство без граници, пет години след влизането им в ЕС, припомня АФП и добавя, че на 18 юли Европейската комисия остро разкритикува Румъния, която спешно трябва да възстанови демократичния контрол, но и България, която бе призована по-добре да съблюдава независимостта на съдиите и да се бори по-сериозно срещу корупцията на високо ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа