На частичните местни избори в Италия десницата подобрява резултатите си

На частичните местни избори в Италия десницата подобрява резултатите си

Коалицията в италианската десница, водена от "Лига", отбеляза нов изборен успех на частичните местни избори в Италия, предаде Франс прес.


"Лига" победи в няколко големи градове, докато останалите политически сили са в застой.
Общо 6,7 милиона избиратели имаха право да упражнят гласа си в 760 града и в 15 района на Рим в този първи тест за партиите, подкрепящи новото популистко правителство.


Досегашните кметове на най-важните градове, където имаше избори, бяха лявоцентристи, поддържани от Демократическата партия.


Най-големият град - Катания, с население от 294 000 души, подкрепи десен кандидат. Същото направи и Виченца. Левите победиха в Бреша и са на балотаж срещу десните кандидати в Сиена и Пиза.


В Месина, с население от 243 000 жители, на балотаж ще се срещнат десен кандидат срещу друг представител на десницата или кандидат на левицата в зависимост от резултатите от първия тур, които все още не са ясни.


Движение "Пет звезди", което излезе на първо място на парламентарните избори на 4 март с 32 процента, не успя да стигне до балотажи на частичните избори. В Пиза то спечели 10 процента от гласовете, а в Месина - близо 13 процента.


Положението на "Пет звезди" в Рим, където от две години кмет е членът на движението Вирджиния Раджи, не е по-добро - неговите представители не достигнаха балотаж в двете общини, които избират нов кмет.


Избирателната активност в една от тях бе рекордно ниска. Само 30 процента от имащите право на глас го упражниха, а кмет стана кандидат на левицата. В другата община на втори тур ще се срещнат ляв и десен кандидат.


На 24 юни ще има втори тур между класиралите се на първо и второ място в градовете с над 15 000 жители, където никой от кандидатите не е събрал повече от половината гласове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?