На четиримата задържани за връзка с атентатите в Париж са повдигнати обвинения

На четирима мъже, задържани в рамките на разследването на атентатите в Париж на 7, 8 и 9 януари, снощи бяха повдигнати обвинения и сега те се намират в затвора, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен, цитиран от Франс прес.

Трима от мъжете са съдебно преследвани за покупка от оръжейни магазини на "оборудване" за Амеди Кулибали, който уби полицайка в парижко предградие и взе заложници в еврейски магазин във френската столица, уточни прокурорът. Похитителят уби четирима заложници, след което беше застрелян от полицията.

Същевременно френското правосъдие отхвърли хипотезата за тероризъм при арестите в Южна Франция на петима руски граждани, повечето от чеченски произход, за които първоначално бе съобщено, че са подготвяли атентат, предаде Франс прес.

"Няма данни за готвен атентат. Нямаме никакво доказателство в подкрепа на тази хипотеза", заяви пред журналисти Ивон Калве, прокурор на град Безие, където е задържан един от заподозрените.

"Този случай няма религиозен подтекст. В живота на тези лица няма религиозен аспект. Става въпрос за едър бандитизъм. Прокуратурата за борба с тероризма не е сезирана", каза магистратът.

"Не е установено да е подготвян атентат", заяви и директорът на съдебната полиция в Монпелие Жил Сулие, който води разследването. Той уточни, че задържаните не са известни на антитерористичните служби.

Петимата мъже на възраст между 24 и 38 години бяха арестувани в понеделник вечерта при полицейска операция в жилище в центъра на град Безие и в хотел в Сен Жан дьо Ведас (община в Монпелие).

В апартамента в Безие били открити много опасни, както каза Калве, експлозиви. Според запознат източник става въпрос за ацетонов пероксид (TATP на латиница) - веществото, използвано при атентата през април 2013 г. на бостънския маратон, при който загинаха трима и бяха ранени 264 души.

Мъжът, арестуван в Безие, от известно време бил наблюдаван от полицията. Бившият студент бил съден за експлозия в университетски комплекс в Монпелие в края на 2008 г., при която били ранени шестима души, двама от тях - тежко.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?