Цветанов за съмненията срещу Венета Марковска:

На дневен ред излезе компроматната война

Предупреждението за извънреден евродоклад не било официална позиция на ЕК

Цветан Цветанов

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов скандалите около избора на Венета Марковска за конституционен съдия са част от компроматна война. От друга страна, няма официална позиция на Европейската комисия за извънреден доклад за България.

"На дневен ред излезе това, което сме наблюдавали и ще наблюдаваме и в бъдеще – компроматната война”, каза Цветанов пред БНР в неделя. Същевременно той отбеляза, че не желае да коментира случая, тъй като няма правно основание, и допълни, че изборът на който и да е конституционен съдия трябва да бъде на базата на неговите професионални качества.

"Аз не искам да влизам в този дебат, защото този дебат трябваше да се проведе - и той се проведе, доколкото беше възможно - в българския парламент. Парламентът е този, който е преценил, на база изслушването и разгледаните материали”, каза вътрешният министър.

Той не смята, че изявлението на говорител на ЕК за възможността от извънреден доклад на комисията по механизма за сътрудничество и проверка за България, е официална позиция на Брюксел.

В сряда говорителят на ЕК Оливие Баи в отговор на въпрос за избора на нови членове на Конституционния съд (КС), станал по-рано същия ден обяви, че комисията може да изготви извънреден допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, както е предвидено, ако прецени, че ситуацията го налага. "Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", каза говорителят.

Ден по-рано, още преди изборът да стане факт, ЕК разкритикува остро Народното събрание за прикриването на сигналите срещу съдия Венета Марковска по време на изслушването на кандидатите за членове на КС.

"Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд", заяви тогава в отговор на въпросите на Mediapool Оливие Баи.

"Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност. ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", се казваше в отговора на Оливие Баи. В него се припомняше, че България е поела отговорност да отговори на препоръките в последния мониторингов доклад „да проведе прозрачността, обективността и почтеността като свои най-важни приоритети при кадруването в съдебната система” и че тези препоръки „се отнасят до назначенията на членовете на КС, както и при избора на нов главен прокурор и ново ръководство на Комисията за конфискация”.

Министърът на вътрешните работи Цветанов обаче бе категоричен, че позицията, прочетена от Оливие Баи, не може да се разглежда като официална позиция на комисията и не означава предупреждение от нейна страна.

"Къде е официалната позиция? Има въпрос, зададен от журналист на БНР, има отговор, прочетен от говорител на Европейската комисия. Няма официална позиция, изпратена до България. Винаги имаме официална кореспонденция, която се води от съответните представители на Европейската комисия и представители на българската държава в лицето на министъра на вътрешните работи, на правосъдието или министър-председателя. Това не е официална позиция към българската държава”, каза Цветанов видимо ядосан, след което отклони разговора към последната оправдателни присъди по делото САПАРД и срещу бившия военен министър Николай Цонев.

"Защо не беше зададен въпрос какъв е коментарът на говорителя за това, че съдията, който прочете тази присъда, веднага след това отиде на по-висок пост, за да реформира съдебната система (министърът има предвид съдия Калин Калпакчиев, който беше избран в новия Висш съдебен съвет - бел. ред)? Зададе ли някой въпроса за доказателствата за Николай Цонев и начина, по който беше оправдан?", попита министърът.

С което всъщност за поревден път лично спомогна за изготвянето на извънреден мониторингов доклад на ЕК, тъй като и комисията, и асоциацията на европейските съдии неведнъж остро предупредиха правителството, че поставя под сериозно съмнение независимостта на съда.

Придържайки се към познатия си избирателен подход на поднасяне на информация Цветанов пропусна да отбележи причините, заради които двете посочени от него дела завършиха съответно на втора и първа инстанция с оправдателни присъди.

Както Mediapool писа неведнъж, процесът за пране на пари по аферата "САПАРД" се оказа миниран още от разследването, тъй като прокуратурата бе разделила четиримата подсъдими, за които германските ѝ колеги бяха представили категорични доказателства за документна измама. На базата на тези доказателства още през 2008 г. в Германия бяха осъдени двама души. Освен това родните разследващи дори не бяха положили усилие да установят кой фактически е нареждал паричните преводи, от които се твърдеше, че са били изпрани 7.5 млн. евро, източени от европрограмата.

По отношение на корупционното дело "Цонев" мотивите на Софийския градски съд още не са изготвени, но от думите на съдия Иван Коев, който произнесе оправдателните присъди, стана ясно, че при използването на СРС-та по делото са допуснати множество нарушения на закона. Освен това така и не стана ясно как върху плика, предаден от подсъдимия Тенчо Попов на следователя и основен свидетел Петьо Петров, няма отпечатъци от първия.

Споделяне

Още по темата

Още от България